שלום רב.
אני מדריכה בעזרא ביישוב כלשהו.
החניכות שלי בד"כ באות לפעולות כי זה כיף ופוגשים חברות וזה.. למפקדים הן בקושי באות!
איך אני אמורה להסביר להם את ערך המפקד והכחולבן? אני בעצמי לא יודעת למה צריך לעשות מפקד ולמה דווקא כחולבן?
מה אני אמורה להסביר להן?
אם אפשר לענות לי במהירות.. החניכות לוחצות ורוצות להבין!
תודה רבה על עבודת הקודש שלכם! כיף לשלוח לכם שאלות ולקבל תשובה עיניינית!! עלו והצליחו!
שלום רב,
השאלה הזו היא שאלה טובה וגם לי לא מספיק מבורר הנקודה הזו – למה עושים מפקד והאם זה כה הכרחי. אין ספק שעניין המפקד והמדים האחידים הגיע בראשיתו מתנועות הנוער החילוניות וצריך לעיין עד כמה הוא הכרחי אצלינו.
באופן עקרוני הרעיון של הכחול לבן זה הלבוש האחיד וההשתייכות לקבוצה. כשאני שייך למשהו אז הרבה פעמים יוצרים משהו חיצוני שמדגיש את האחדות שלנו וכמו שיש חולצת תנועה ולפעמים יש שרוך עם צבע לסניף מסויים או חולצת סניף וכל מיני דברים שאמורים לאחד את כולנו בתור קבוצה אחת.
גם המסדר, מכיוון שבעזרא אין מפקד כמו בבני עקיבא שסופרים את החניכים אלא זהו מסדר,
מטרת המסדר כשמו – סדר זה איזשהו טקס שבו אנחנו מגיעים לסניף ומשתייכים למציאות הזו של הסניף – על ידי המנון התנועה.
כל דבר בחיינו מקבל משמעות וחיוניות על ידי טקסים.
קשה להיפגש ביום הזיכרון בלי טקס וכן ביום השואה.
הטקס הוא כלי אשר מכניס אותנו לאווירה המתאימה ומעמיד אותנו באופן נכון במקום בו אנחנו צריכים להיות. כך גם המסדר הוא יוצר את התודעה שהגענו לסניף ועכשיו אנחנו חלק מהפעילות הסניפית. זה נותן אווירה של משהו רציני של משהו אמיתי שיש עניין להשתייך אליו.
לולי המסדר והמדים היתה אווירה בסניף של סתם כזה.. באים הולכים… אומנם המדים והמסדר נותן לדברים מימד של חשיבות ויוצר הופעה חיצונית של "הנה, הגעתי לסניף, יש פה משהו…" אין מה לעשות האדם באשר הוא אדם מאוד מושפע מדברים חיצוניים ובשביל להיות שייך למשהו להיות חלק ממשהו הרבה פעמים ישנם דברים חיצוניים שמשייכים אותי לדבר.
וכמו שאנחנו מבינים את חשיבות המורל, זאת אומרת ההשתייכות הזו לסניף ואהבת הסניף וגאוות היחידה, הגאווה של להיות חלק מזה היא תורמת להשפעה בסניף,
כן המסדר וה"מדים כחול לבן" הם חלק מההשתייכות לדבר הזה של ההגעה בסניף ונותן לחניך את התחושה שזה משהו רציני פה ולא "באים הולכים" כזה.. וממילא מוסיף לאווירה הכללית וליכולת להשפיע על החניך..
כמובן אלו דברים כלליים ואינני יודע עדיין לחלוטין אם הדברים נכונים באופן פרטני. הדבר נכון באופן כללי שכך בנויים חיינו וטקסים ומדים ואקטים חיצוניים מוסיפים המון בהשתייכות שלנו לדברים. אינני עדיין יודע להגיד אם פה הדברים נצרכים ועד כמה מכיוון שלא חקרתי תנושא לעומק,
מקווה שקצת עזרתי,
חזקו חברים,
אבי,
wolfsonavi@gmail.com