למה לא לבחור ברע, הרי יש בחירה חופשית?

שאלת הגולש

שאלתי את חברה שלי למה היא מחללת שבת והיא ענתה כך:
~אני מאמינה בקב"ה, בתנ"ך וכו- אבל אני מאמינה שניתנה לי הזכות לבחור בין טוב לרע.אז אני מנצלת את זכות הבחירה ובוחרת ברע ("מה שווה זכות בחירה אם אי אפשר לנצל אותה?").אני מוכנה לקבל על עצמי את כל העונש הכרוך בכך~
1) מקורי, לא?
2) ואם באמת אין לה כרגע שום הנאה משבת והיא מעדיפה להרע לעצמה – האין לה זכות לכך?היא מוכנה ליום הדין….
3") מה זה משנה לקב"ה אם היא שומרת שבת או לא?-בסופו של דבר: "ההפסד כולו שלה"-היא מפסידה את הכיף ואת הזכות הניתנת לשומרי שבת מרצון.

תשובה

שלום וברכה.
הטענה של חברתך היתה יכולה להיות מצחיקה, אם זה לא היה קצת עצוב לראות אילו טיעונים שכליים ממציא היצר הרע כדי להשקיט את המצפון, את הרגש הטבעי והחי, שקיים בתוכו של כל אדם.
שימי לב: האם חברה שלך גם תאכל רעל בגלל שיש בחירה חופשית? האם היא תגנוב, תשדוד בנק? אולי היא גם תשרוף את הבית של ההורים שלה בגלל שיש לה בחירה חופשית?
למה דוקא ביחס לעבודת ה' מופעל הטיעון הזה? זה מוכיח שהוא נועד רק להשקיט את המצפון.
ולמה הוא לא נכון? כי המושג 'בחירה חופשית' מתייחס אל היכולת הטכנית. יש לנו יכולת לאכול רעל, לגנוב תרופות מאשה זקנה, להעליב את החברים, ובטח יש לך עוד כמה רעיונות נחמדים. אבל המושג בחירה חופשית אינו מתייחס לשאלה מה נכון, מה צריך ומה טוב באופן מוסרי לעשות. בשביל זה – יש לנו שכל ורגש! בשביל זה אנחנו לא חיות, כי אצל חיות באמת הכל מסתכם במה הם יכולות לעשות ומה לא.
חברתך היא אדם מלא כוחות חיים של שכל ורגש, אבל היצר הרע קצת מכסה את הכוחות האלה בטיעונים מצחיקים. אחד המדדים שמאפשר לנו לבחון טענה מסויימת אם היא אמיתית או לא, הוא לשאול: האם הטיעון הזה מופעל בכל מקום שהוא מתאים, או רק ביחס לנושא מסויים.
לדעתי, חברתך היקרה אינה שומרת שבת כי היא לא זכתה לראות ולהבין איך שמירת שבת היא טובה, גם מצד הרוגע הנפשי הפשוט, גם מצד אהבת ה', גם מצד השכר המובטח לנו. אם יש לכם קשר טוב, וזה שייך, אני מציע לכן ללמוד ביחד את הספק 'מבט בהיר בערפל' של ראובן ששון. אם את לא יודעת איך להשיג אותו, הפרטים נמצאים ברשימת הספרים באתר "מודעות":
http://www.mudaut.org/books.asp
ובנקודה אחת חשובה מאוד חברתך צודקת, שאכן השאיפה העליונה שלנו אינה לעבוד את ה' מתוך שיקולים של שכר ועונש, אלא לעבוד מאהבה. אבל גם כאשר איננו מוצאים את עצמנו בדרגת העל הזו, לא נוותר על התורה והמצוות!
שאלת עוד, מה איכפת לה' אם אנחנו מקיימים מצוות? זו שאלה עמוקה וחשובה. העיקרון מורכב משני דברים, שנראים סותרים זה את זה. מצד אחד, השאלה נכונה מאוד. הכל רק לטובתינו, ואם אנחנו מחליטים לוותר ההפסד כולו שלנו.
מצד שני, ה' נותן לנו חיים, ואנחנו רוצים להמשיך לחיות. לראות, לשמוע, לאכול, לדבר, ולהישאר עם כל הדברים הטובים שיש לנו. הם לא באו מאליהם!
מישהו נתן לנו אותם!
וה"מישהו" הזה 'מבקש' מאיתנו שנקיים מצוות – היכן הכרת הטוב? גם אם לא נבין בדיוק למה ה' מבקש מאיתנו דברים אם הוא בעצמו לא צריך אותם, בשביל מה בכלל להיכנס לכל הפילוסופיות? האם כשאומרים תודה מתחילים לעשות חשבונות כאלה? אנחנו יודעים גם שלא רק שה' לא צריך אותם מצד עצמו, גם קיום המצוות שה' 'מבקש' מאיתנו הם בעצם לטובתינו הבלעדית. כך מפורש בתורה 'לטוב לך כל הימים'. ידיעה זו לבדה רק מעצימה את תחושת ההודאה לה'!
"במופלא ממך אל תדרוש", כי כשאנחנו מנסים להבין דברים למעלה מהשגתינו אנחנו מגיעים לבלבולים. הרי כל אחד מבין שמי שברא את כל היקום הענק, את כל העוצמה והמורכבות הגנוזים באטום אחד, בנפש האדם, בגוף האדם, ועוד ועוד – הוא 'קצת' למעלה מהשגה אנושית. זה לא אומר שאין מקום לשכל, חלילה, אבל זה אומר שבעניינים גבוהים מהשכל – נפעל לפי הרגש החי, הטבעי והבריא שקיבלנו מהקב"ה. ורגש זה אומר – תודה!!!
ברכי נפשי את ה', ה' אלוקי גדלת מאוד, הוד והדר לבשת!
וה' הגדול שברא את כל היקום וכל מה שיש בו – מתייחס אלינו כמו אל בנים אהובים!
וגם כאשר הוא מייסר אותנו – כאשר ייסר איש את בנו ה' אלוקיך מייסרך!
וגם כאשר אנחנו חוטאים, ה' מחכה שנשוב בתשובה!
טוב להודות לה'.
יעקב, חברים מקשיבים
yaakov@makshivim.org.il

יח בשבט התשסד

קרא עוד..