יש לי ירידה באמונה..אני רוצה לחזק את הקשר שלי עם ה'

שאלת הגולש

שלום,
בזמן האחרון אני מרגיש איזה ירידה 'ברמת' האמונה שלי. אני לומד בישיבה תיכונית, וחוץ מלימודי הקודש שיש בבוקר, בתחילת השנה התחלתי ללמוד בעצמי עוד קודש, כי הרגשתי שאני יכול לחזק את הקשר שלי עם ה׳.
׳הירידה׳ שלי התחילה אחרי שקראתי כמה ספרים, שדיברו הרבה על מדעים, כמו בריאת העולם, יסודות היקום, כמו אטומים וכד׳. אחרי שגמרתי חקרתי עוד את הנושאים האלו כי התעניינתי בנושאים האלו, ופה הבעיה התחילה.
אני מרגיש שהרעיון של אלוקים, שהוא אמור להיות ישות כל יכול, והיה בהתחלה של הכל, זה לא ניתפס לי בראש.(אני לא מבקש הסבר מדעי של ישות כזה של ה׳, אלא אני אפילו לא יכול להבין את קצה המזלג).זה גדול עלי בהרבה. אבל מצד שני, אני לא מאמין שהיקום פשוט היה כל הזמן, או במפץ הגדול, כי גם הדברים האלו לא ממש מרגישים לי טוב. זה כמו שתשפוך על דף דיו, ואתה מצפה שיווצרו מילים.
מצד שני, אם אני אפסיק להאמין (חס וחלילה), אני לא יכול לדמיין לעצמי חיים בלי אמונה במשהו. כשאני שואל את עצמי למה אני מאמין, התשובה הראשונה שעולה לי בראש זה כי אני גדלתי בבית יהודי מאמין, והאמונה פשוט נכנס בי בגיל קטן, ונשאר לו שמה. התשובה השניה שלי זה כי דת, שיש לה הסטוריה שלא רק היא זה מי שאומרת את ההיסטוריה שלה, וכל שאר אומות העולם אומרים את אותו היסטוריה, וגם שבמשך הדורות הגלו אותה כמה וכמה פעמים, והיא תמיד חזרה אל ארצה והתפללה עליה, ותמיד דובק באמונתו אפילו עם יהרגו אותו, וגם ממצאים ארכיאולוגיים שמראים שהיא הייתה פה לפני אלפי שנים, אי אפשר להכחיש דבר כזה. כי גם אדם אחד שהיה ממציא דת כזה, אם חוקים מוזרים, ולא ההגיוניים, אנשים לא היו מצטרפים אליו.
יש לי הרגשה ששתי התשובות לשאלות ששאלתי הם לא התשובות הנכונות, והם לא באמת אמונה. אבל אני ממש ממש רוצה להיות אדם טוב, שעושה את העולם למקום טוב יותר, ורוצה לשנות את העולם, ולהבנתי אלו הם המסרים שהיהדות מנסה להעביר לנו.
אני ממש אשמח אם תוכלו לעזור לי לתקן את כל בלאגן באמונה שלי.

תשובה

שלום לך צדיק!!

יישר כוח שאתה לוקח את הקושי שלך למקום של בירור ולא למקום של ייאוש!

אם הבנתי נכון- אתה מרגיש ירידה באמונה עקב חשיפה לחכמת המדע.
ישות ה´ היא לא נתפסת אך מבחינתך היא קודמת לעולם והיא זו שבראה אותו.
הגדרת את היותך איש מאמין- בגלל: שנולדת כזה ומשום נצח ישראל.
בקשת שאעשה סדר..

אז ככה..
אני חושב שכדאי שנשאל קודם מהי אמונה?
האם אמונה זה בשכל- לדעת שיש ה´? או ברגש- להרגיש שיש בורא לעולם וכו?

"צדיק באמונתו יחיה"- האמונה היא חיים!
החיים כוללים גם את הרגש וגם את השכל. בעצם השכל והרגש מתפרטים ממנו.
כשאתה אומר אני מאמין- הכוונה אני חי.
להאמין באמת הוא לחיות כפי שאני צריך לחיות- קרי- כפי רצון ה´, רצון הבורא.
בהמה מאמינה בעצם היותה בהמה, אני, בתור בן אדם ען זכות בחירה צריך לבחור בדרך הנכונה ומתאימה בה אני צריך לחיות.

אם כך, אתה מאמין מעצם היותך חי- אך כדי לחיות נכון ולהאמין נכון אתה צריך לחיות ע"פ רצון ה´.

האמונה היא וודאות. כפי שברור לך שאתה חי וברור לך שההורים שלך הם ההורים שלך, כך ברור לך שיש בורא לעולם. זה לא רגש, לא שכל ולא מה שביניהם- זו וודאות.

אם כך- מדוע אתה מאמין? משום שאתה חי. זו מציאות- לא פרשנות שלה.

כתבת שאתה מרגיש ירידה באמונה- לאור מה שכתבנו, אפשר לתרגם זאת בצורה הבאה: התחלתי להתחזק, ופתאום לאט לאט הרגש ירד.
הרגש הוא עולה ויורד. אך האמונה היא איתנה. לא חייבים להרגיש על מנת להאמין. לכן תתחזק ובע"ה גם הרגש יחזור.

בנוגע לחשיפה למדע- המדע לא סותר את התורה.
המדע והתורה מדברים על דברים שונים.
המדע- על מה, והתורה- על למה, ואיך
המדע מתאר מציאות, והתורה מתארת את נשמת המציאות.
המדע הוא תיאוריה אנושית שמשתנה כל הזמן, והתורה היא אלוקית ומוחלטת.
נכתבו מלא ספרים בנוגע למדע ותורה ואתה מוזמן לחקור וללמוד על הנושא- אבל מתוך הנחת היסוד שהם לא מדברים על אותו הדבר.

חיזוק הקשר עם רבש"ע הוא לא רק בלימוד תורה, אלא גם בתפילה, בעשיית מצוות ובתיקון המידות. לכן אם אתה מתרפה בדבר אחד, תתחזק בו ובשאר הדברים ובכך תתקרב אל רבש"ע.
עבודת ה´ היא דינמית, לפעמים ישנן עליות ולפעמים ירידות- העיקר הוא לא להתייאש ולשמור על מגמת עלייה.

בנוגע לתפיסת ישות ה´- אשרייך אחי!
תכלית הידיעה היא שלא נדע- ככל שאתה לא יודע את ה´ כך אתה יודע אותו!
כיוונת לגמרי לאמת.
אכן, אין לנו שום אפשרות לתפוס את ה´ ומהותו אלא רק את גילוייו אלינו.
לכן אם אתה לא תופס את ה´ אתה יותר טוב מזה שיגיד לך שהכל אצלו ברור.
נשמע לא הגיוני?
כשמדברים על הכירות מול בשר ודם זה אכן לא הגיוני, אך כשמדברים על רבש"ע שהוא אין סוף ואין בו תפיסה כלל זה משהו אחר.

לאחר מה שכתבנו לעיל אני מקווה שגם עניתי לך על בריאת העולם. איננו יכולים לתפוס לא את הבורא ולא את תהליך הבריאה (מעשי בראשית).
בריאת העולם היא חשובה. אך לעם ישראל פחות חשובה בריאת העולם ויותר גלוי רבש"ע אלינו. אנחנו מתפללים לאלוהי אברהם יצחק ויעקב ולא לאלוהי בורא שמיים וארץ.

אין אנחנו מאמינים בגלל חפירות ארכיאולוגיות- ישנן דתות שעוקפות אותנו בנושא זה כבר ממזמן…
אנחנו מאמינים! במידה ויש חפירות שמאששות את אמונתנו זה נחמד (:
למה את אוהב את אבא שלך? "אני אוהב אותו כי אני אוהב אותו!" טוב.. תראה.. בגדול מצאנו מסמך שאבא שלך קנה לך מתנה גדולה בגיל 3… "מגניב"… ותמונה שהוא מחזיק אותך לאחר הלידה.. "אוקי"..
מקווה שהסברתי את עצמי בצורה טובה..

מקווה שנתתי לך כיוון כללי
אשמח לעזור עוד אם צריך
המייל שלי: elronza@gmail.com
פלאפון: 0524521552

ל בניסן התשעה

קרא עוד..