בס"ד
שלום!
מה שלומך?
דבר ראשון- שכוייח עצום על האתר הממם שלכם!! 🙂
אני באמצע ללמוד למבחן בתנ"ך. אני יודעת שבשיעור אין ממש זמן כדי להתעסק בשאלות אלו, אבל זה מעניין אותי…
אני לומדת עכשיו את ספר במדבר (אני בכתה י'. איך זה שכאן יש כ"כ הרבה פירוט של השמות של המרגלים (פרק יג). אומרים לנו מכל שבט איך קראו לנציג והבן של מי הוא… ולעומת זאת יש מקומות שצריך להבין מאות אחת מגילה שלמה.
כמובן, אני לא מזלזלת או משהו, אני פשוט לא מבינה מה זה החוסר פרופורציה הזאת… הרי מה אני כבר יכולה ללמוד מאיך שקראו למרגל של השבט ההוא? אני יכולה ללמוד אם היו מתארים לי דברים שהוא עשה וכו' אבל כ"כ הרבה מילים רק על שמות טכנים?
למה התורה מפרטת כ"כ במקום אחד ומאריכה באחר?
תודה רבה!!
ולילה טוב 🙂
שלום לך!
את שאלת יפה בדיוק את מה שכבר אמרו חז"ל, כל הכבוד!
וכך הם ניסחו זאת –
א"ר אחא יפה שיחתן של עבדי בתי אבות מתורתן של בנים, [פרשתו של אליעזר שנים ושלושה דפים הוא אומרה ושונה, ושרץ מגופי תורה ואין דמו מטמא כבשרו אלא מריבוי] המקרא, רשב"י אומר ´טמא´ ´הטמא´ ר"א בן יוסי אומר ´זה´ ´וזה´.
וכן ´ומים לרחוץ רגליו ורגלי האנשים אשר אתו´, א"ר אחא יפה רחיצת רגלי עבדי בתי אבות מתורתן של בנים שאפילו רחיצת רגלים צריך לכתוב, והשרץ מגופי תורה ואין דמו מטמא כבשרו אלא מריבוי המקרא, רשב"י אומר ´טמא´ ´הטמא´ ר"א בר"י אמר ´זה´ ´וזה´.
הסיפור של אליעזר עבד אברהם שמצא את ריבקה מתואר בתורה בהרחבה רבה מאוד ומובא פעמיים, ודיני טומאת שרץ שלעיתים חייבים על זה כרת – ממש גופי תורה, נלמדים ברמיזות וכו´ כל הלכות שבת נלמדים מסמיכות ציווי שבת ל פרשת המשכן – ל"ט אבות מלאכות. ומצד שני שמות אלופי אדום(צאצאיו של עשיו) בסוף פרשת וישלח מפורטים בהרחבה רבה. וגם כמובן מה ששאלת לגבי שמות המרגלים.
אגב, שימי לב לניסוח "א"ר אחא [יפה] שיחתן … "יש צד שהסיפורים האלה "יפים" יותר מהלכות טומאה ולכן מרחיבים בהם, אך יש צד שהלכות הטומאה נקראים [גופי תורה] – אולי עיקרי תורה. יש צד שאלה גדולים יותר ויש צד שאלה חשובים יותר, מעניין.
טוב, אז למה שמות המרגלים "יפים" כל כך שמפרטים בהם הרבה ובהלכות שבת פחות??
אני יכול לנסות לענות באופן כללי בלבד. שם של אדם זה מרמז על מהותו הפנימית, על התפקיד שלו בעולם. אל תנסי לעשות זאת על עצמך או חברות כי זה דבר כ"כ עמוק שרק צדיקים גדולים שעסקו הרבה בתורה יכולים להבין מה בדיוק רומז השם על האדם. הנה דוגמא לכך שזה לא פשוט – הרי יש לנו יהושוע משרת משה הצדיק, ולהבדיל, מייסד הנצרות הרשע הגדול, שגם לו קראו יהושוע. ועוד דוגמאות רבות לשמות דומים אבל אנשים הפוכים לגמרי. אך יש צד שזה נכון, השם באמת רומז על מהותו הפנימית של האדם.
ייתכן, ואני אומר בזהירות, שהשם, המהות של האדם יותר חשובה, יותר עקרונית, מהלכות שבת, כי הלכות שבת זה מה הדבר האמיתי לעשות. [ההתנהגות] המוסרית האלוקית העליונה ביותר – הלכות שבת. אך שמות המרגלים אלו [המהויות] של השבטים של האומה הישראלית ביציאת מצרים. שהם בעצמם אלו שמקיימים את הלכות שבת.
וכמו שמהותו של האדם חשובה יותר מכל מה שיעשה בחייו, אפילו אם יציל את העולם, מהותו של האדם גדולה יותר.
כך המהות של עם ישראל, השמות של ראשי שבטיו, חשובה מאוד. לעיתים גם יותר מהלכות טומאה או שבת.
אמנם שמות לא אומרים לנו כלום, אך זה בגלל שלא למדנו מספיק תורה ואנחנו לא מבינים תורה לעומק, אך במדרשים כן דורשים דרשות על שמות המרגלים וכן אני מניח שבקבלה מתייחסים לזה, זה דבר חשוב ביותר, למי שכן יודע להבין מה אומר שמו של אדם.
אותו הדבר צריך לומר לגבי הפרשה של אליעזר, כנראה, ואני לא זוכר כרגע (למרות שדווקא על זה נכתב הרבה מאוד) לומדים מפרשת אליעזר וריבקה דברים כל כך חשובים ש"יפים" יותר אפילו מגופי תורה.
וכן לגבי שמות אלופי אדום, מה זה משנה לי איך קראו לנין של הנין של עשיו??
לי זה לא משנה, אך לתורה זה משנה. גם המקובלים חשבו שזה מאוד משנה, ודרשו על כך הרבה דרשות גדולות ורחבות מאוד, שאותם כמובן איני יודע ומבין.
לסיכום, לא ממש עניתי לך כי אני לא כ"כ יודע מה בדיוק לומדים משם של כל מרגל…
אך ניסיתי לתת לך כיוון, מה שהסברתי לגבי המרגלים, אם התורה האריכה במשהו – סימן שזה חשוב. מאוד חשוב.
ואם לנו זה נראה לא כ"כ חשוב, כנראה שהבעיה בנו, אנחנו לא מבינים מה חשוב באמת בחיים.
ואם אנחנו רוצים לדעת מה כזה חשוב בזה, צריך ללמוד, לברר, ללבן, לשאול. לפעמים אלו דברים עמוקים מאוד, ולפעמים פשוט צריך לפתוח ספר וזה הכל.
יהי רצון שנצליח להבין מה חשוב בחיים ומה חשוב עוד יותר.
וגם כדאי שמה שחשוב יותר לתורה, יהיה חשוב גם לנו, כי כנראה שהתורה צודקת…
המשיכי בשאלות החשובות האלו, (אגב, אל תהססי לשאול שוב ולברר זאת) והצליחי בכל.
חברים מקשיבים