שלום
אני מתקשה להתפלל בכוונה. אני מבינה איך אפשר להתכוון בברכות השחר שאנחנו מודים לה'. אבל במה אפשר להתכוון בקריאת שמע לדוגמא? נכון אני ממליכה את ה' אבל במה אני מתכוונת?
אפשר עזרה?
תודה!!
סליחה על האיחור בתשובה בגלל עומס גדול
שאלת שאלה מעמיקה וחשובה וראוי שכל אחד ייתן על זה את הדעת בפרט שהרבה אנשים מריצים את התפילה ולא מכוונים בכלל, כמו שכתוב בגמרא על הפסוק כרום זולות לבני אדם, איזה דבר שעומד ברומו של עולם ואנשים מזלזלים בו? זה התפילה, ולכן אשרייך שאת רוצה להעמיק ולכוון בתפילה שעומדת ברומו של עולם.
הכוונה היא הנשמה של התפילה, המשמעות של התפילה, וככל שאת תתבונני בתפילה, כך את גם תביני את המשמעות שלה, כמו שהתבוננת בברכות השחר, ששם מודים ומשבחים את הקב"ה על מה שהוא נותן לנו, ונמשיך הלאה גם בזמירות יש המון מה להתבונן על מעשי ה´ בעולם ובאדם, וכך גם בברכות קריאת שמע על כל הפלאות של העולם, איך השמש עושה את המסלול שלה והירח וכל צבא השמים עושים את תפקידים שלהם בהתמדה ובגבורה, כול הכוחות כולם עושים את תפקידם בהרמוניה נפלאה, ההתבוננות וההתפעלות על כל מה שה´ ברא, "מה רבו מעשיך ה´ כולם בחכמה עשית" חכמה עצומה לאין ערוך ולאין יכולת של האדם להגיע לקצה קצהו של החכמה האדירה שבורא עולם שם בבריאתו, וכך אם נתבונן ונתעמק נגיע ליראת ה´, אם נמשיך ואמרת יפה, עול מלכות שמים בקריאת שמע, כלומר שאנחנו מתבטלים כלפי מלכו של עולם ואנחנו כעבדים של המלך שמקבלים עלינו את מלכותו, גם בחיי היום יום, וגם אנחנו מייחדים את ה´ זה אומר, שאנחנו מכריזים שה´ הוא אחד ואין עוד שום דבר בעולם שאין בו שייכות לה´, ומזה נבין ונקבל שכל מעשינו יהיו לשם שמים, ובפרשה ראשונה נכוון ונתבונן על זה שאנחנו אוהבים את ה´, והאהבה מגיעה מתוך זה שאני מתבונן במעשי ה´ בעולם ובטבע, בהשגחתו עלינו ובהשגחתו בעולם וכך מגיעה אהבה לבורא עולם, ואנחנו נאהב אותו בכל מצב ובכל עת בחיים, בפרשה השנייה נתבונן על השגחת ה´ עלינו ועל שכר ועונש, קיום המצוות והחובה להעביר לדור הבא: "ולמדתם אתם את בניכם לדבר בם", וכך בכל תפילה ותפילה תתבונני במה שכתוב, ואיך זה נוגע אלי, אל עולמי, אם זה בתור בקשה או שבח או הודאה, או אם הכתוב נוגע בסוגיות מעמיקות כמו שכר ועונש, השגחת ה´ בעולם, התבוננות במעשי ה´, אם תרצי להעמיק אני ממליץ לך את הספרים "תפילה כמפגש", (כמובן יש הרבה ספרים על התפילה ועל הפירוש של המילים בתפילה) כל שבוע תיקחי לך קטע בתפילה ותעמיקי בו בפירוש המילים והמשמעות שלו לנו והאם הוא שבח, הודאה או בקשה.
בהצלחה רבה חן