שלום, יש לי מידה רעה שאני רוצה לשנות אותה ואני לא כל כך מצליחה איך אני עושה את זה?
רק רציתי להגיד לכם שאתם עושים עבודת קודש! באמת כל-הכבוד!!!
שלום וברכה,
קודם כל תודה רבה על מילות החיזוק. מילים כאלה מאוד מעודדות אותנו להמשיך!
בנושא תיקון המידות אפשר להרחיב הרבה מאוד, אבל במסגרת הזו אכתוב כמה עקרונות, ואת ודאי תדעי להשליך אותם אל החיים שלך ולפתח אותם.
הדבר הראשון שיש לדעת הוא שלכל מידה יש תפקיד. אם ננסה לשבור ולבטל את המידות שלנו מכל וכל זה בדרך כלל לא יצליח, כי הקב"ה נטע אותן בנו כדי שנשתמש בהן, וטבע אי אפשר לשבור.
באופן עמוק יותר, כל מידה בדרך כלל היא ערבוב של שורש טוב וסיגים רעים. אנחנו צריכים להוריד את הסיגים ולמצוא את השורש – זו עבודה מרתקת!
לדוגמא: מידת הגאווה נתפסת בדרך כלל כמידה לא טובה, כמו שאומרים חז"ל שכל המתגאה כאילו מורד במלכות שמים. איך אדם יכול להתגאות כשהוא יודע שה' נמצא בכל מקום, וה' הוא זה שמזרים את החיות לכל הנבראים?
אבל למידת הגאווה יש שורש טוב – כל אדם קיבל כוחות מהקב"ה, כוחות שנועדו שהוא ישתמש בהם, אסור לאדם לזלזל בכוחותיו! בכל אדם מוטבעת ההכרה בערך של עצמו, וההכרה הזו תדחף אותו למלא את תפקידו בעולם.
הגאווה נובעת מהשורש הזה, אבל היא הולכת בכיוון לא נכון: אמנם יש לנו כוחות, אבל צריך לזכור שהן ניתנו מהקב"ה! אין שום טעם שנרגיש את עצמנו טובים יותר מאדם אחר שיש לו תפקידים אחרים וכוחות אחרים!
אבל במקום אחד הגאווה היא חיובית – הגאווה הלאומית. כל אדם צריך להרגיש זכות גדולה שהוא חלק מעם ישראל, העם הנבחר לגלות את שם ה' בעולם. הרמח"ל במסילת ישרים פרק י"ט מסביר שכאשר עם ישראל מבוזה – גם שם ה' מתחלל, וככל שעם ישראל מכובד יותר בעולם כך שם שמים מתקדש. לכן אנחנו תמיד צריכים לשאוף להרבות את כבודם של ישראל בעולם.
דבר שני שיש לדעת ביחס לתיקון המידות הוא שככל שנרגיל את עצמנו לחשוב מחשבות חיוביות – זה ישפיע על האישיות שלנו. כמו כן, ככל שנדמיין את עצמנו בכל מיני סיטואציות שבהן אנחנו רוצים להשתפר, ונדמיין כיצד אנחנו צריכים להתנהג, זה יחדור לאט לאט לנפש.
ועוד יש לדעת ששכלול המידות היא עבודה תמידית, אין פיתרון קסם שעובד בבת אחת, יש גם נפילות בדרך, אבל מי שלא מוותר, יודע ש"שבע יפול צדיק וקם", שמח בכל הצלחה ולא נופל לעצבות כתוצאה מכישלון – ינצח. וכל השקעת מאמץ היא ניצחון, כל התקדמות היא ניצחון.
עצם הרצון שלנו להיות טובים יותר מעדן את האישיות.
אפשר עוד להאריך הרבה אבל לצערי בשל עומס השאלות אני מקצר,
עוד כמה קישורים בנושא:
איך עובדים על המידות? https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=59580
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=1039 "איך להתגבר על מידת הכעס"
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=46154 "לא רוצה לכעוס – מה עושים?"
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=30995 "עבודה על האישיות – כיצד?"
חג שמח
יעקב,
yaakov@makshivim.org.il
[תזכורת]: כתבנו מה שנראה לנו, אבל אין כמו שיחה אישית, דרכה אפשר להבהיר הכל טוב יותר, לשוחח אחד על אחד ולהעלות כל נושא שרוצים, ואפילו ליצור קשר אישי. לכן, אפשר תמיד – בשמחה! לפנות גם לקו הטלפון של חברים מקשיבים, שפתוח בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9 ל1 בלילה, והמספר הוא: 026518388. סודיות מובטחת. אנחנו מחכים!