שלום הרב עוד מעט מתחילים הלימודים בישיבה ואין לי מוטיבציה בכלל זה ישמע קצת מצחיק אבל אני מרגיש שאני חייב מרחבים חופש ללא מסגרת לטייל בגולן לנדוד ולא לשבת שעות ולילמוד כמובן שזה נוגע הרבה בהשקפה הדתית שלי תודה רבה האדם שרוצה רק חופש
שלום לך איש החופש!
שאלת שאלה נכונה וחשובה, כולנו נמצאים כל הזמן במסגרות, מסגרת רודפת מסגרת וכן הלאה אך מה עם החופש שלנו, מה עם הביטוי העצמי שלנו?
ראה, אינני יודע היכן אתה לומד אך אומר באופן כללי מה חשיבותה של המסגרת הלימודית.
עולם החופש הוא עולם קורץ, לא מעט התקופה שלנו(הפוסטמודרניזם) יצרה מצב בו כל אחד רוצה להיות "הכי הוא" ואין אמת אחת. זה נכון באמת מידה כזו או אחרת.
אך מצד שני חייבים להכיר בכך כי בעולמנו ישנה חשיבות למתן כלים לחיים. באים כל אחד יחיה כפי רצונו מבלי מצפן כללי, מבלי הבנת חשיבות החברה, העולם, העם, האנושות וכד´ נוכל לחזור שנים אחורה.
לכן במערכות החינוך בהם אנו לומדים יחד עם אנשים נושאי יסוד כאלו ואחרים, ערכים כאלו ואחרים אנו למעשה מחברים עצמנו לנושאים גדולים שייתנו לנו כלים בשלב ראשוני בחיינו בשביל שלאחר מכן נוכל לפעול על פי תפיסת עולמנו.
אתה צודק, נפשך מעוניינת בטיולים, בחופש ללא גבולות. אך האם באמת לקום כל יום בחוסר ודאות או ללא ידיעה או כיוון לתהליך-היא חיובית? נכונה? האם לפעול אך ורק ע"פ תפיסת עולמנו לפני שניסינו לקבל כמה שיותר כלים ממה שמורה יכול לתת, מחנך או כיתה יכולה לתת?
חשוב להדגיש, יש לא מעט ישיבות שהן אכן מגדירות עצמן סביבתיות-ואולי שווה לחשוב האם אתה במוסד שמתאים לך! מקום שיצליח לפתח אותך את האישיות שלך! אך במסגרת, במקום שייתן לך תוואים, שייתן לך כיוונים והבנות על סמך ניסיונם של מורך, של מחנכיך.
אסיים ביסוד חשוב לגביי" הגבולות" הגבול קשה לנו לא פעם, לא מפריע שהמרצים שלי מקריאים שמות, מפריע לי החובה לשלם ביטוח לאומי מפריע לי שהקצין שלי דורש שאכתוב מסמכים בזמן וכן הלאה..
אך אם נחשוב עם עצמנו בצורה אמתית- מה תפקידו של הגבול? האם הגבול עצמו לא נותן לנו יציבות? לא מגן עלינו? הרי קריאת השמות- מביאה אותי לשיעור במקום שאולי אתבזבז. דרישת הקצין מביאה אותי לתפוקה יותר גבוהה שתעזור להגן על המדינה וכן הלאה.
מלבד העובדה שאני לא יכול לעבור לסוריה בגלל הגבול, וזה מעיק ומציק- הגבול גם מגן עליי באותה מידה, ואף בכמה מידות מעל. ולכן הגבולות בחיים הם חשובים. הם נותנים לנו כיוון. כמובן בתוך הגבול כל אדם צריך להתנהל, לפעול כפי היותו.
מציע לך אחי, לחשוב האם גבולות המוסד בו אתה נמצא נותנות לך מענה- באם כן, קח בשתי ידיים את השנים האלו כמתנה. באם לא- חפש לך מקום בו אתה מרגיש שייך, מקום שנותן תשובות לשאלותיך, לרצונותיך. מקום שבתוך גבולותיו אתה חש חופשי לגלות את עצמך.
לסיכום:
1. מחשבת החופש נוגעת בתרבות הנוכחית, יש בה הרבה אמת, הרבה גודל, אך חשוב שתנותב נכון!
2. המוסדות החינוכיים על גבולותיהם נותנים לנו כלים לגלות את עצמנו מבלי לאבד את עצמנו, וזהו אכן תפקיד הגבולות אך אכן יש צדק- כי לא כל הגבולות מתאימים לכולם, ולכן חשוב לעשות מחשב אמיתי אם עצמנו האם אנו במקום הנכון לנו.
3. הגבול בחיים מאפשר לנו יציבות, על אף שמעיק- יש בו יכולת להגן עלינו.
מה דעתך?
הרבה הצלחה.
אם לא הובן או לא כוון בשמחה תמיד
חנן
Hananb1081@gmail.com