האם הרב קוק הושפע השפעות חיצוניות?

שאלת הגולש

ב"ה

שלום כבוד הרב,

לפני כמה זמן שמעתי ממישהו שהרב קוק כתב את מוסר אביך כשעוד היה בגולה ולפיכך רואים את השפעות בגולה על דעותיו שם.
רציתי לשאול האם יש משהו בדבר?והאם בכלל גם השקפות הרב היו חשופות להשפעות מבחוץ?

תודה רבה.

תשובה

שלום,

אני אישית חושב שלעובדה שהרב כתב את "מוסר אביך" בגיל מאוד צעיר יש השפעה על התכנים של הספר. זה לא בהכרח קשור לזה שהספר נכתב בגולה, כי כתבים רבים של הרב נכתבו בגולה (בזמן מלחמת העולם הראשונה למשל הרב היה בחו"ל, וכתב שם לא מעט. את ספר הקבלה "ריש מילין" הרב כתב בגולה).
אני חושב שישנן תפיסות רבות של הרב שהתפתחו והעמיקו אצלו עוד הרבה מאוד בשלבים מאוחרים יותר. כך, למשל, הנושא של מוסר טבעי, ומידות טבעיות, כלומר, שהמוסר והמידות הנכונות קיימות כבר באדם והוא רק צריך לדעת "להקשיב" לעצמיות שלו. נושא זה מפותח ומועמק מאוד באורות הקודש חלק ג', ובמוסר אביך הוא בעצם מהווה יסוד משמעותי, אך לא מנוסח בכלים ובעומק של אורות הקודש. ישנן דוגמאות נוספות.
כך דרכה של תורה, לא לקפוא במקום אלא להשתכלל, לבנות אריח על גבי אריח וקומה על גבי קומה. הגמרא (חגיגה ג ע"א) אומרת שהתורה שבעל פה כולה הולכת ומשתכללת. הכוונה היא שכל דור חושף זויות נוספות בתורה ומגלה עומקים חדשים.
לגבי השאלה הכללית האם הרב היה חשוף להשפעות מבחוץ. ברור לגמרי שהרב היה בקי גדול מאוד בפילוסופיה ומדעים כללים (עייני הקדמת הרב הנזיר לאוה"ק). אמנם הרב למד את הדברים האלה כשהוא היה עמוק בעולם הקודש, לאחר שנים של לימוד תורה וקבלה, ולכן הוא היה יכול בגדלותו הרוחנית להסתכל על הדברים מתוך עולם של תורה. הרב מזכיר פילוסופים לא מעטים בכתביו (קאנט, אריסטו, שפינוזה, ועוד), והוא בוחן את תפיסתם מתוך עולם הקבלה והתורה בכלל.

בהצלחה רבה,
נדב.

כו בחשון התשסה

קרא עוד..