https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=155457
מה…כל החבר'ה כל הזמן קובעים עם בנות…אז מה?אני אמור להשאר בבית?!לא ללכת?האם אני צריך להתנתק לגמרי מהחבר'ה המעורבת שלא טובה..?!
שלום וברכה!
´כל החבר´ה שלי מעשנים סמים, גונבים ומשחיתים רכוש. האם לנתק את הקשר עם חברים אלו? אבל אם אעשה זאת אני אהיה בודד…´
[מי הם חבריך?]
´כל החבר´ה כל הזמן קובעים עם בנות´ – באמת, כל עיסוקם של חבריך מסתכם ברדיפה אחר בנות?! אם התשובה היא כן, אפילו שזה דבר מאוד חמור, לדעתי מוטב להיות בודד מאשר שאלו יהיו חברי.
(נקודה הראויה להתייחסות: אם ביכולתך לשנות את המציאות ולעזור להם למצוא לעצמם חיים, זו חובתך. אבל אם אתה רק תדרדר אחריהם, לפחות הצל את עמצך. עיין בשאלה הבאה – https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=162578 )
[לשם מה צריך חברים?]
החבר חיוני לנו, בכדי שנוכל לנהל אורח חיים תיקני. מסופר על חוני המעל אשר התעורר משנתו לאחר שבעים שנה, ונוכח לדעת שאין אנשים המכירים אותו – שאין לו חברים. צערו היה כה רב, עד שביקש רחמי שמים ומת – רבא אמר על המקרה של חוני: "היינו דאמרי אינשי או חברותא או מיתותא" (תענית כג.)
שלמה המלך כתב בספר קהלת:
"טוֹבִים הַשְּׁנַיִם מִן הָאֶחָד אֲשֶׁר יֵשׁ לָהֶם שָׂכָר טוֹב בַּעֲמָלָם:
כִּי אִם יִפֹּלוּ הָאֶחָד יָקִים אֶת חֲבֵרוֹ וְאִילוֹ הָאֶחָד שֶׁיִּפּוֹל וְאֵין שֵׁנִי לַהֲקִימוֹ:
גַּם אִם יִשְׁכְּבוּ שְׁנַיִם וְחַם לָהֶם וּלְאֶחָד אֵיךְ יֵחָם:
וְאִם יִתְקְפוֹ הָאֶחָד הַשְּׁנַיִם יַעַמְדוּ נֶגְדּוֹ וְהַחוּט הַמְשֻׁלָּשׁ לֹא בִמְהֵרָה יִנָּתֵק:" (פרק ד)
דבריו של שלמה המלך, מתייחסים לאדם ברמה הרוחנית והגשמית. אדם בודד שנופל, לא תמיד יצליח לקום. אבל כשיש לו על מי להישען – שיש מי שיעזור, המצב כבר שונה. האחד יכול להיסמך על השני.
[מהו חבר?]
הרמב"ם בפירושו על המשנה במסכת אבות כתב:
"החברים – שלושה מינים: חבר תועלת, וחבר נחת וחבר מעלה.
אמנם חבר התועלת, הרי הוא כחברות שני השותפים, וחברות המלך וחייליו.
ואמנם חבר הנחת, הרי הוא שני מינים:
חבר הנאה, וחבר בטחון.
אמנם חבר ההנאה, הרי הוא כחברות הזכרים לנקבות וכיוצא בה.
ואמנם חבר הבטחון, הרי הוא שיהיה לאדם חבר שתבטח נפשו בו, לא ישמר ממנו לא במעשה ולא בדיבור, ויגלה לו כל עניניו, הנאה מהם והמגונה, מבלי חשש ממנו שישיגהו בכל זה חסרון, לא אצלו ולא אצל זולתו. כי אם יגיע לנפש בטחון באיש עד לזה השעור – תמצא רוב נחת בשיחתו ובחברותו.
ואוהב המעלה, הוא שתהיה תאות שניהם וכוונתם למטרה אחת, והיא: הטוב, וירצה כל אחד להעזר בחברו בהגיע הטוב ההוא לשניהם יחד. וזה הוא החבר אשר ציוה לקנותו, והוא כחברות הרב לתלמיד והתלמיד לרב." (פרק א משנה ו)
הרמב"ם הציג שלושה סוגים של חברויות:
א.´חבר תועלת´.
ב. ´חבר נחת´.
ג. ´חבר מעלה´.
החברות מהסוג הראשון:
"חבר תועלת" – היא חברות להשגת דבר מה, שותפות. כאשר תסתיים השותפות, בטל הקשר.
החברות מהסוג השני:
"חבר הנאה" – חברות/אהבה שקיימת בין בעל לאשתו. (השאיפה בחיי הנישואים להגיע למדרגת ´חבר מעלה´)
"חבר ביטחון" – חברות שהיא בין עמיתים למקצוע, תלמידים בכיתה, חברים בתנועת נוער וכו´. ההנאה היא בעצם קיומו של הקשר, לכן הוא מחזיק מעמד לטווח רחוק. האחד בוטח באחר שיבוא לעזרתו ולא יבגוד בו – בן ברית. מספר לו את צרכיו, מצוקותיו ומחשבותיו. כל אחד מהחברים יודע, שבבוא העת האחר יהיה נמצא בשבילו.
החברות מהסוג האחרון:
"חבר/אוהב מעלה" – חברות שבה רצון החברים, בסיס החברות להתעלות בעבודת ה´, חברות לשם שמים. המטרה היא להוסיף אור בעולם, לעזור לזולת לקרב את הסובבים. זו היא החברות הנעלה ביותר.
[זהירות מחבר רע!]
חבר אמיתי מטיב עם רעהו ולא חס ושלום מזיק לו, אנו מתפללים בכל יום: "יהי רצון מלפניך ה´ אלהי ואלהי אבותי, שתצילני היום ובכל יום… מחבר רע… "
מצא לך חברים טובים – חברי מעלה, אנשים ערכיים שמטרתם להוסיף טוב ורצונם להתקדם ולקדם את העולם. חברים שמשתדלים לשלוט ביצרם ולא נכנעים לו – נלחמים!
אני מניח שלפחות חלק מחבריך הינם אנשים חיוביים ועושים דברים נוספים בחייהם מלבד להתראות עם בנות ´כל הזמן´, בזמנים שחבריך עושים דברים נכונים וטובים הצטרף אליהם ונסה לעודדם לעשות את דברים אלו גם בזמנים האחרים שבהם הם פוגעים בנפשם ומבזבזים את זמנם.
ברכת ה´ עליך,
ירון
Benzvi613@gmail.com