שלום הרב,
רציתי להתייעץ איתך ב 2 נושאים איתם אני מתמודדת בימים האחרונים:
1. עולים בי לפעמים רגשות שקשה לי להתמודד איתם.. לדוגמא הייתה תקופה שלא היה לי טוב בה והייתי יותר מבולבלת…. וחברה שלי שהייתה במצב רוח טוב ובתקופה טובה ב"ה שמחה והייתה פעילה, זריזה, יוזמת… וכל אלו גרמו לי להרגיש כעס, קנאה, מחשבות לא טובות עליה..
היה לי קשה להכיל את התחושות האלה שהרגשתי שעולות בי ללא רצוני, וגם להתמודד איתם ולהבין שהן קיימות בי.. ובכך גם להכיל אותם בי ולעבוד עליהן.
חיקיתי שהן פשוט יעברו… ובכך גם היה לי קשה להסביר לעצמי את עצמי וגם לחברה שהרגישה שאני לא בנינוחות איתה.
כיצד אוכל להכיל בי תחושות כאלו? איזו עבודה אוכל לעשות עם עצמי כדי לעשות בי את התיכון?
2. קשה לי עם העניין של להכניס למסגרת מסוימת את הרצונות האישיים שלי ללא לבטל את הערכים שלי/ האישיות.
אני נוטה לוותר על האישיות ועל הערכים למען רוח טובה וחוסר נעימות עם אנשים ודבר זה מהווה לי בעיה בעתיד רחוק יותר שאני נחלשת מבחינה נפשית.
לדוגמא בעבודת צוות.. יהיה לי קשה לדרוש את הערכים שלי ואת הרצונות שלי ואני יותר ינטה ליצור אוירה טובה ללא ריבים או הגעה לויכוחים..
אני מבינה שזהו מקום לא טוב ואני מעוניינת לעבוד על זה..
האם יש לך עצה לתת לי כיצד אוכל להתחיל בדברים הקטנים ביום יום לעבוד על המידה הזו?
כשאני כן דורשת מתחולל בי פחד ותחושות בטן לא נעימות, חרדה, אי נעימות שחוסמים אותי ומכנסים אותי עם עצמי ואני מעדיפה לוותר מאשר לדרוש את שלי…
מה הגבול בין לעמוד על שלך וליצור גבולות לבין לנוע איתם עם בן אדם? כשאני עומדת על שלי מתחילים בי ספקות שאולי אני טועה, מי אמר שאני צודקת, אולי אני מתעקשת לחינם… למה אני בכלל מתעקשת?
3. באילו ספרים אוכל להשתמש לצורך עבודת השכל? יש לי נטייה לפעול הרבה פעמים מהרגש והייתי רוצה לעבוד על זה…
( אציין שני חוזרת בתשובה ולכן ארון הספרים עוד חדש עבורי)
שלום לך ירדן יקרה,
אינני רב, אך אנסה לכוון אותך בנושאים שהעלית בשאלתך.
ממה שהבנתי משאלותייך, את עסוקה בבירור המעמד שלי כיחיד מול החברה, הן מול היחיד השני שעומד מולי והן מול הכלל שעומד מולי. אלו נושאים שאנחנו נדרשים לברר לא מעט מכיוון שכמו שתיארת בשאלתך אנחנו לא מעט נתקלים בחיכוכים לא נעימים עם החברה שסביבנו, גם אם היא אהובה עלינו מאוד.
אני רוצה להתחיל דווקא בשאלה השלישית שלך – על ספרים מומלצים. אני שמחה מאוד לקרוא על רצונך ללמוד ולעבוד על דברים מסוימים המפריעים לך. ספר מומלץ ביותר ויסודי מאוד בעבודת המידות ובעבודת ה´ – [מסילת ישרים] לרבנו הרמח"ל. הספר בנוי בשיטה מסודרת מאוד, עולה שלב שלב ומדריך אותנו בבהירות רבה. הספר קליל יחסית לקריאה אך אם תסתבכי או תרצי הבהרות נוספות לא חסרות מהדורות של הספר עם ביאורים ופירושים של ימינו; הרב אבינר, הרב שרקי והרשימה עוד ארוכה.
איך מתמודדים עם רגשות קנאה ומעיין "תחרות"?
בואי נדגים את העניין באמצעות סולמות. לכל אחד בעולם יש סולם משלו הצבוע בצבע מיוחד לו, האורך של הסולם שונה מסולם לסולם והמרחק בין השלבים שונה גם הוא. מכיוון שיש שוני בין הסולמות של עצמנו, אין מקום להשוואות בינינו. כל אחד קיבל את הסולם המתאים לו ולכן אני לו אקנא בסולם של זלדה כי הוא לא מתאים לי, וכן אני לא אקנא וארצה להיות כמוה חרוצה והיא הגיעה לנקודה המסוימת הזו כי היא שונה ממני ולי יש דברים אחרים שאני טובה בהם המתאימים לי.
צריך לסמוך על ה´ שהוריד אותנו לעולם עם הסולם המתאים לנו ואין סולם אחר שיכול להתאים לנו כמו הסולם . אני חושבת שיש כמה דברים היכולים לסייע לקדם אותנו להסתכלות הזו.
אחד, לכתוב לעצמי רשימה של דברים שאני טובה בהם ולהיזכר בהם בכל עת שאני צריכה כלומר שאני מסתכלת על מישהי אחרת ואולי קצת מקנאה, ואז אני מוציאה מהראש שלי את רשימת הדברים שלי ואומרת לעצמי גם בי יש טוב.
דבר שני, לחשוב בכל סוף יום מה היה לי בו טוב, וכך להרבות אצלי את החשיבה החיובית על עצמי.
דבר שלישי החשוב מכולם, לנסות להשוות את עצמי אך ורק לעצמי ולא לאחרים. אולי העניין של הסולמות יעזור לך מעט ותמשיכי לפתח את הנושא הזה בעצמך.
אני לא חושבת שיש תשובה אחת לשאלה השנייה ששאלת משום שהיא תלויה מאוד במצב הנתון באותו רגע. אך בכל מקרה אני חושבת שכדאי שתחשבי למה קורה לך שאת מתקפלת מפני דעות אחרות ולא עומדת על הדעה שלך? – מה הגורם לחוסר העמידה שלך מול אחרים? לאחר שתשיבי לעצמך על השאלה הזו, תוכלי לעבוד על אותו דבר ולפתור את הקושי העומד מאחורי חוסר העמידה שלך.
בכללי, יכול להיות שחיזוק הביטחון העצמי יעזור בעמידה מול אחרים, ולכן הדברים שהצעתי בפיסקה הקודמת רלוונטיים גם כאן, בחיזוק הביטחון העצמי שלך. כלומר לחשוב על עצמך דברים טובים ולחזק את הצד הטוב שבך יכול לעזור כך שתרגישי בטוחה בטוב שבך, בדעותייך וברצונותייך.
יקרה, הדברים שכתבתי הם מעט שאפשר ללמוד על הנושאים הללו, אני מזמינה אותך ללמוד את הנושאים לעומק ולבדוק מה הם הדברים היכולים לסייע לך להתקדם ולעלות מעלה מעלה. כמו שכתבתי מסילת ישרים הוא ה-ספר המומלץ ביותר. כמו כן הספרים של מרים אדהאן עוסקים בנושאים הללו באופן מעמיק מאוד, "מי מושלם?", "מודעות" וכן עוד ספרים שלה שכולם טובים מאוד.
תמשיכי לרצות טוב, לשאוף לטוב ולהתקדם אליו.
מוזמנת להמשיך להתייעץ, לשאול ולסתור על הנכתב כאן במייל שלי או דרך האתר.
הרבה שמחה וטוב,
רינת rinathaber@gmail.com.