יחס לגלגולים

שאלת הגולש

שלום חברים מקשיבים, ותודה ענקית על האתר שלכם שכל פעם עוזר ומסייע מחדש..
רציתי לשאול אתכם, מהו היחס הנכון לגלגולים? כל פעם התחום הזה הוא תחום אפור שמאוד מפחיד אותי ומוריד אותי במקום של אהבת ה'.. לדוגמא עכשיו רציתי להתחזק קצת בשמירת הלשון ונתקלתי באיזשהו מקור שהמספר לשון הרע יתגלגל להיות אבן.. ממש קשה לי עם זה. אשמח לתשובתכם.
מועדים לשמחה, ברכה וטוב!!

תשובה

שלום רב,
קודם כל כל הכבוד על השאלה שלך, ועל כך שאת לומדת ומנסה לברר, ולא מקבלת את הדברים כמובנים מאליהם.
הנושא הזה של הגלגולים היה נושא למחלוקת בין חכמי היהדות, ואכן היו כאלו שלא קיבלו את העניין וסברו שאין מקום לגלגולים ביהדות. אך רוב חכמי היהדות קיבלו את עניין הגלגולים.
אני מעדיף להתחיל ממה זה, ואחרי זה להסביר מה זה אומר לנו, שזה לא פחות חשוב מהשאלה מה זה?
נתחיל עם הרעיון שאדם מתגלגל באדם אחר –
אנחנו מכירים את העניין שהנפש של האדם נשארת גם אחרי שהאדם עצמו נפטר, ומצליחים להבין שבעצם האדם מורכב מחלקים רוחניים שנשארים גם אחרי שהוא מת, היכן הנשמה נמצאת? קשה לנו להבין, משום שאנחנו לא יכולים להבין דברים שמעבר לעולם שלנו, אבל אנחנו יודעים שהנשמה קיימת איפשהו, לפי זה לא קשה להבין שנשמת האדם מתגלגלת באדם אחר, והכוונה היא שנפשו של האדם מתחברת לאחר מותו לגוף של אדם אחר, ואותו האדם הוא בעצם ממשיך לתקן את נשמתו של אותו האדם, ועיקר עבודתו היא לתקן את הדברים שאותו האדם חיסר ולא תיקן בעולם.
בעצם לפי ההבנה הפנימית יותר כולנו גלגולים של אדם הראשון, אדם הראשון הוא אדם שכלל בתוכו את נשמות כל האנשים, והוא נפל בחטא שכולל בתוכו את כל התאוות שקשורות לאנשים, כעת כולנו חלק מנשמת אדם הראשון, וכולנו רוצים לתקן את החטא הקדמון של אדם הראשון. כל חיינו מוקדשים לתיקון "גלגול קודם", לכן לא מפתיע לומר שיש לנו תיקונים נוספים ממוקדים יותר.
לכל אדם יש תפקיד בעולם, משהו מיוחד שעליו לתקן, אין אדם דומה לחבירו לא במראה ווודאי שלא באופי, כל נשמה נשלחת לעולם לצורך תיקון של ערך מסוים, ואדם צריך לעבוד כל ימיו כדי להעצים את עצמו בדברים שהוא חושב שהוא טוב בהם ויכול לתרום בהם לחברה ולעולם, כל אדם צריך לחשוב "בשבילי נברא העולם" משום שאכן לכל אדם יש משהו מיוחד שבגללו הוא קיים בעולם, ואת הדבר שאדם אחד יכול לקן אגדם אחר אינו יכול לתקן.
הרעיון של גלגול הוא בעצם שאדם אחד ממשיך לתקן את מה שאדם אחר היה צריך לתקן והוא נכשל, או הפסיק את דרכו אז בעצם צריך אותו סוג של נשמה יבוא לעולם ויתקן את אותו דבר שאותה הנשמה לא הצליחה בתיקונו.
אז איך נסביר את זה שאדם מתגלגל בבהמה? או באבנים?
קודם כל גם דעה זו אינה מוסכמת על כל הראשונים, אבל יש כאלו שסוברים שאדם מתגלגל בחי או בצומח או בדומם.
כאן כבר צריך להבין שהכוונה היא לא שיש נשמה לצמח או לאבן, אלא הכוונה שיש חסרון בעולם, אדם לא השלים את תפקידו, וניתן להשלים את מה שהוא עשה על ידי שימוש באבן לדוגמה לקחת אבן ולהשתמש בה לצורך אבן בבית כנסת, או אבן שפה של הכביש יכול לתקן תיקון לאדם שלא הלך לבית הכנסתאו שלא הקפיד בנסיעה זהירה בכביש, לקיחת עץ ונטילתו בסוכות כארבעת המינים יכולה לתקן תיקון לאדם שלא נטל ארבעת המינים וכדומה. כך נמצא שהכוונה שהתיקון של האדם לא מושלם עד שמישהו יעשה מהאבן את מה שההוא היה צריך לעשות איתה, או עם העץ את מה שהיה צריך לעשות ממנה.
אז למה אנחנו קוראים לזה גלגול? משום שחסר משהו מהותי בתיקון האדם בעולם הזה, והוא עדיין צריך להשלים אותו בעולם שלנו, הדבר גורם לצער לנשמה שלא השלימה את תפקידה.
אז מה כל זה אומר לנו?
יש כאלו שהולכים לאנשים שיאמרו להם מה "שורש נשמתם" כלומר, מה התיקון שלהם בעולם, אנחנו לא כל כך אמונים על דרך זו שמיועדת לאנשים גדולים.
לדעתי יש דברים אחרים שניתן לקחת מהעניין של הגלגולים:
א. לנסות לראות במה אני טוב במה אני יכול לתת לאנשים אחרים, ולתרום לעולם, זה כלל הנראה השליחות שלי, לא לנסות לתרום במה שאני לא טוב.
ב. להבין שירדנו לעולם לצורך השלמתו ותיקונו, וכל מה שאנחנו עושים יכול לתקן, או לקלקל במשהו מסוים.
ג. להבין שלכל אחד יש משמעות, ומשמעות מיוחדת, משום שלכל אחד יש את "התיקון שלו", ואת הדבר שהוא צריך לעשות בעולם.
ד. להבין שאת התפקיד שלי בעולם אף אחד לא יעשה עבורי, אם אין אני לי מי לי.
בהצלחה לי ולנו במסענו בחיים ובתפקידנו בעולם!!
עקיבא
חברים מקשיבים
akiva.ka@gmail.com

כז בטבת התשעח

קרא עוד..