שלום!
אני בת 18, ויש לי המון קשיים בזמן האחרון… המון. לא כדאי שאתחיל לפרט את כולם… אבל, יש משהו מאוד שורשי ומשמעותי שבעיקר מפריע לי.
אני מאוד מאמינה בשכל באלוקים, ובדרך התורה ובהכל. אני מאוד מאוד מבינה למה לקיים מצוות, והכל. אבל… הבעיה שלי כעת זה- הרגש.
נורא נורא קשה לי לעבוד את ה' מהרגש. אין. זה פשוט לא הולך לי.אני יכולה להגיד "תודה לה'" ואני יודעת בשכל שהוא עשה לי נגיד איזה נס קטן, אבל בלב- ברגש- אני לא מרגישה את זה. או כל דבר אחר, אני פשוט לא מ-ר-ג-יש-ה את זה. פעם, כשהייתי בת 15 בערך, הייתי מרגישה קרובה לה' כל הזמן, הייתי חושבת עליו ממש כל דקה, באמת. הייתי מדברת איתו כל הזמן. ועכשיו, עכשיו, אני כ"כ רחוקה מבחינה רגשית. מבחינה שכלית- הכל טוב ויפה, ב"ה, אבל מבחינה רגשית- ממש לא. מה אני אעשה???
אני אשמח מאוד מאוד אם תוכלו לעזור לי איכשהוא, (אולי גם לתת לי המלצות לספרים, שיעורים, שיוכלו לעזור לי, או משו אחר…).
ועוד משהו, בנוסף לזה שקשה לי מבחינה רגשית בעבודת ה', קשה לי מאוד מבחינה רגשית, בכלל- עם עצמי. אני לא מצליחה להרגיש. (נשמע נורא מוזר, כי דווקא אני, פעם, הייתי יותר מידי- רגשנית, ואילו עכשיו- לגמרי לא..). אני לא יודעת להחליט החלטות, כי הלב שלי לא נוטה לשום כיוון.
אני יותר מידי חושבת. השכל שלי יותר מידי עובד. על כל דבר אני חושבת רק אם זה מועיל, עד כדי כך שאני אפילו לא יודעת מה אני רוצה.
אני יודעת שהאידיאל הוא כל הזמן לחשוב מה מועיל לעמ"י, ולא "מה בא לי"- אבל אצלי זה יותר מידי בקיצוניות, הרבה יותר מידי. כאילו מחקתי את כל הרצונות שלי. אני כבר לא יודעת מה הרצונות שלי. אני כל הזמן רק חושבת מה יוכל לעזור לאחרים, ולא מה אני רוצה. אני כבר לא יודעת מה אני רוצה.
אלו רק כמה בעיות שיש לי… אבל כתבתי את כל אלו במכתב אחד, כי כל הבעיות הללו נובעים מכך שבעצם, כאילו- מחקתי את הרגש שלי… ובעצם- אני מאוד רוצה ללמוד- איך להרגיש????? (אגב- פעם, הייתי בנאדם יותר מידי רגשן, עכשיו- כבר ממש לא.. השתניתי מהקיצוניות האחת לקיצוניות השניה- ואני ממש לא אוהבת את המצב הזה…)
ממש ממש סליחה על האריכות!! אני מקווה שתוכלו לעזור לי.. זה נורא – אני פשוט מרגישה נורא..
תודה רבה רבה לכם!!!! אתם, באמת, הנקודות האור כמעט היחידות בחיי!!!! תודה רבה רבה רבה!!!! הקב"ה ישלם שכרכם
שלום לך שואלת יקרה. קראתי את מה שכתבת ואנסה לשתף אותך במחשבות שעלו אצלי בעקבות הדברים.
אני חושבת שיש קשר הדוק בין החלק הראשון של המכתב לחלק השני. אולי נדמה לך שמדובר בשני דברים נפרדים אך לא כך. בהתחלה כתבת שאת מרגישה שחסר רגש בעבודת ה´ שלך ואחר כך הוספת ואמרת באופן כללי שאת מרגישה שאת לא מספיק ´מרגישה´ באופן כללי. בעיני, חוסר רגש בעבודת ה´ היא רק ביטוי לחוסר רגש שאת טוענת שקיים בך באופן כללי.
אפשר לשים את כל בני האדם על סקלה אחת שנעה בין שכל לרגש. רוב בני האדם נמצאים על הרצף הזה. מעטים (אם בכלל) נמצאים בקצוות ממש. ההבדלים בינינו נובעים מסגנון חיים, רקע משפחתי, חברה בה נמצאים, הבדלים בין בנים לבנות ועוד ועוד. גם את נמצאת איפה שהוא על פני הרצף הזה. הבעיה היא שאת מרגישה שאת נוטה מדי לצד של השכל והיית רוצה לנטות קצת יותר לאמצע ולאזן את השכל והרגש אצלך.
את כותבת שפעם היית מאד רגשנית (אגב יש הבדל בין רגשנית לרגישה). היום, זה לא שאין בך רגש. אין דבר כזה. הוא קיים בך רק שאת פחות עושה בו שימוש ופחות נותנת לו מקום וביטוי. הייתי מציעה לך לנסות לחשוב עם עצמך מה גרם לשינוי הזה? האם ישנם דברים מסביב שמשפיעים על כך? אם תוכלי ´להצביע´ על הסיבות יהיה לך גם קל יותר לדעת מה לעשות כדי לשנות את זה. קשה לי להגיד לך איך לשנות את זה בלי לדעת מה גורם לכך אך את מכירה את עצמך ויודעת לענות על כך.
הזכרתי מקודם את הצורך באיזון. כל אדם קובע לעצמו מה האיזון בחייו בין שכל לרגש ובוודאי שאת לא צריכה לעבור עכשיו לקיצוניות השניה. מה שכן את צריכה לנסות להרגיל את עצמך לזהות רגשות שעולים בך, לשאול את עצמך מה את רוצה- ממש, כל הזמן! זה לא סותר את ה´כלליות´ ואת מה שצריך ומועיל ואין לך מה לדאוג- את לא תתני לעצמך לשכוח מה צריך אך אל תתני לעצמך לשכוח מה שאת רוצה.
יש עוד הרבה עצות מעשיות כמו סנדאות מודעות, נגינה, שמיעת מוזיקה ועיסוק בכל דבר שמעורר את הרגש. וכך גם לגבי עבודת ה´- שירים, חסידות, לשמוע ולקרוא דברים שמעוררים את הרגש.
אך כל אלו באים רק אחרי שתעשי בירור עם עצמך אמנם הבירור שכלי אך בסופו של דבר יהיה לו ביטוי רגשי.
ונקודה אחרונה, אני לא חושבת שפתאום יהיה מצב שתפסיקי להיות אדם חושב. אני גם לא מאמינה שכך צריך להיות. הקב"ה נתן לנו שכל כדי שנשתמש בו. אך במקביל הוא נתן לנו רגש וכל העניין הוא למצוא את השילוב ביניהם, לדעת לתת מקום לשניהם בלי לבטל אחד מהם.
הדברים נכתבו בכלליות, אם תרצי להמשיך לשתף ולשאול, בשמחה.
שלך, ברוריה
brurya123@gmail.com