מוזיקה "לא שלנו" בשבת

שאלת הגולש

שלום,
אנחנו-שירה וחנה,בנות 13 ו-9.
אחיות הגרות בהרצליה הידועה כעיר אשר ברובה חילונית.
אנחנו ישנות באותו החדר ובשבת הקרובה ניתקלנו בבעיה=
רצינו לפתוח את החלון אך כשהחלון היה פתוח שמענו הדי מוזיקה- יכולנו ממש לשמוע את הצלילים ו א ו ל י אפילו את המילים אם היינו מתעמקות יותר בשמיעה.
השאלה שלנו היא:
האם מותר לפתוח את החלון במצב כזה? הרי מצד אחד אנחנו רוצות אוויר בחדר
ומצד שני הרי אנחנו לא רוצות לשמוע מוזיקה בשבת, וחלילה להגיע למצב שבו אוזנינו יחפשו לשמוע את השיר כי נזהה את השיר.
מה עושים?
תודה רבה רבה וישר כח על מלאכת הקודש שאתם עושים!

תשובה

שלום וברכה,
השאלה שאתן שואלות מאוד מעניינת, ואני בטוח שהרבה אנששים מכירים את המציאות הזו. אם תרצו להעמיק בנושא ישנם מספר תשובות בנושא של מעשה שבת- זאת אומרת האם מותר להנות מחילול שבת של אחרים. בתשובה זו אני אתייחס ספציפית למקרה שאתן שאלתן אבל אתן מוזמנות להרחיב בנושא.
במקרה זה מדובר על חילול שבת של אדם אחר שאת לא מעוניינת בו. את רוצה לעשות פעולה שוודאי שאין בה חילול שבת, אבל יכול להיות שתהני מהעובדה שמישהו אחר חילל שבת. למרות שבדרך כלל אסורה הנאה ממעשה שבת, במקרה זה בגלל שזוהי הנאה שאת מקבלת נגד רצונך אין בכך איסור (-הנאה הבאה לאדם בעל כורחו). ולכן מותר לך לעשות פעולות שאת מעוניינת בהם והיית עושה בכל מקרה. אסור לך לפתוח את החלון כדי לשמוע את השיר יותר טוב, אבל אם את רוצה אוויר בחדר מותר לפתוח. כמובן יש להזהר ולא לנסות להעמיק ולהקשיב לשיר, אך אם זה מגיע ממילא מותר.
מציאות דומה שנשאלה בעבר בחברים מקשיבים זה לגבי מישהו שהדליקו אצלו בבית אור בשירותים. גם עכשיו מותר לו להשתמש בשירותים בדרך שימוש שיכל להשתמש גם קודם לכן. אסור לו להפיק הנאה מחילול שבת במשהו שלא היה קודם, אך המקום לא נאסר. גם כאן- לך מותר לפתוח את החלון בשביל אוויר או אור אבל לא בשביל להקשיב לשיר.
כמובן, שאם יש לכן שאלות נוספות או שמשהו לא ברור בתשובה אתן מוזמנות לפנות לאתר או אליי ישירות למייל.
רק טוב,
אוהד.
ohad_fix@hotmail.com

יב בכסלו התשסז

קרא עוד..