'מחילוני" לדתי – לבנים בלבד

שאלת הגולש

שלום.
לפני שאני יתחיל בשאלתי יש לי מן הקדמה.
בחרתי את השם שלך בצורה אקראית. דבר נוסף הוא שאני רוצה שתדע שאני חילוני ואני מניח שאתה רוב הפעמים מקבל שאלות מדתים בנושאים לא מהסוג הזה שאני עומד לשאול ובמיוחד בצורה הזאת אבל מאוד חשובה לי התשובה שלך. טוב אז ככה:
אני חילוני אך מקורב לדת בשל המסגרת שהייתי בה בבית ספר יסודי (אומנם לא דתית אך חשפה אותי לדברים שהיו זרים לי). המשפחה שלי רחוקה מלהיות דתית אז תבין אותי בבקשה. אני שואל משהו ספציפי ועם זאת כללי: אני (כמו הרוב) נמשך לראות דברים באינטרנט שאני לא לא אמור לראות על פי האמונה (או לפחות ככה שמעתי). אתה, אני מניח, יודע למה אני מתכוון. אני רוצה לדעת למה? למה אסור? לפי ההגדרה הרחבה של "החטא" (עד כמה שלי ידוע) זה כאשר אני פוגע בחבר/ידיד או "פוגע" בעבודתי בהקב"ה. לראות דברים המוגדרים "כאסורים" באינטרנט עושים את אחד מהדברים האלו שציינתי???
אני רוצה לקשר לסוגיה זאת נושא אחר.
אני יודע שאם מישהו דתי היה פונה לך בשאלה לבסגנון דומה אז התגובה היתה צפויה והייתי תומך בה כי למדתי "מנסיוני" שלמסורת יש חשיבות גדולה ביהדות, לדוגמא: יש כאלו ששומרים שעתיים בן בשר לחלב ויש שש שעות והם מחויבים לזה כי ככה נהוג בקהילה ואסור לשבור מסורת אחרת הכל יתחיל להתפורר. אבל אני לא נמצא במצב הזה משום שאיני דתי ואין לי שום מסורת חוץ ממה שאני מאמץ לעצמי (ואני מאמץ ומשתדל לאמץ יותר) לכן אם בקהילות רואים בזה חטא הרי אני לא חלק ממנה וזאת לא המסורת שלי ואיני חושב שיגרם עוול אם אראה את הדברים שמוגדרים כאסורים. יש תחומים ביהדות שרק מעצם הנוקשות של המנהיגים הרוחנים זה גורם לי (ולאחרים) פשוט לא לציית ולפעמים לזלזל. האם יש איסור ברור בתורה (בתורה שבכתב ואני לא מדבר על חז"ל) האוסר זאת גם בתנאים שלי?. כבוד הרב, אני חוזר ואומר שאני צעיר (17) ואני מאוד מתקרב לדת כבר הרבה זמן ולכן בברקשה תבחן את שאלתי מפרספקטיבה שונה קצת ותנסה בבקשה לנמק את תשובותך כי לא ארצה להסתפק בתשובה של "כי ככה התורה אומרת" ובנוסף עם מסגרת מאוד יפה של מילים (סליחה על החוצפה שלי) אבל ככה אני רואה את זה. אחרי הכל אני מאמין שהקב"ה היה רוצה שנבין את הדינים ושלא נלך "עם הראש בקיר" חס וחלילה. קיימים הנחיות של רבנים איך להתמודד עם בעיות אלו שהם מגדירים כ"אסורים" ו"מעבר לגבול" אך אני שוב אומר שהציות לר

תשובה

שלום לך שואל יקר.
אסכם את שאלתך כפי שהבנתי אותה ואני מקווה שביחד נצליח לענות עליה. אתה שואל מדוע אסור לראות מראות שאינם צנועים, מה המקור לכך בתורה, ומבקש שהתשובה לא תהיה ´מסורת´ וכו´. נושא שני שהעלית הוא איסור הוצאת זרע לבטלה.
אקדים ואומר שבדרך כלל התשובות שלנו הן לא ´ככה זה´ כך שבקשתך להנמקה מאוד ´מסתדרת´ לי. עוד אקדים שכתבת בתחילת השאלה שבחרת שם באקראי. אני מבין שזה היה שם הארגון שלנו, חברים מקשיבים, או לחילופין שהרב שהפנית אליו את השאלה באקראי החליט שמתאים יותר שהארגון שלנו יענה עליה. כך או כך, השאלה הגיע אלי ואשתדל לעזור.
אז באמת, מי אמר שאסור לראות מראות אסורים? קל לענות על זה. התורה אומרת זאת במפורש. ממש במפורש:
´ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים אחריהם´ (במדבר, פרק טו´, פסוק לט´). אפשר לומר שגם ההנמקה קיימת כבר בתורה עצמה – האדם מורכב מכל מיני חלקים, כל מיני רבדים, וצריך להשתמש נכון ברבדים השונים, בכוחות השונים שבו, כדי להצליח לעבוד את ה´. מי שכולא את עצמו בחדר שיש בו רק בשר חזיר למשך מספר ימים יגיע למצב שהוא אוכל חזיר, ולו רק בגלל פיקוח נפש. צריך לדעת לאיזה מצבים אנחנו מכניסים את עצמנו, לנתח את הדברים מראש ולהבין האם מצב מסוים רצוי לנו או לא. המצב שבו אדם רואה מראות מסוימים גורם לו למחשבות מסוימות, מסיט אותו מנושאים מסוימים. כשאדם רואה אוכל הוא חושב עליו. אם נשים בתוך בית המדרש שולחן עם אוכל אין ספק שהלימוד יהיה פחות טוב. מדי פעם המבטים ´יוגנבו´ לכיוון הזה, מחשבות תתפזרנה ולא יהיה ריכוז שלהן בזמן הנכון והנצרך. כך גם בתחום זה – כאשר אדם רואה דברים מסוימים הם מעלים לו הרהורים, מחשבות וכו´ וגורמים לו להיות עסוק בדברים שהתורה לא רוצה שיהיה עסוק בהם.
יצר המין הוא יצר חשוב מאוד. קיום העולם תלוי בו ולכן הוא כל כך חזק באדם. אי אפשר ´לוותר´ עליו מפני שהוא כל כך בסיסי, אבל זו הסיבה שהוא צריך הרבה שמירה. תסתכל היום בחוץ ותראה עד כמה קשר בין בני זוג נבנה על סמך דברים שוליים שכאלה, חיצוניות, עד כמה מצב עולם הנישואין עדין ועומד על כרעי תרנגולת. מהר מאוד תגיע למסקנה שהמציאות שישנה היום, הדגשת המראה החיצוני, היא מציאות שמעוררת הרבה תחושות באדם, אבל בעקבותיה גם הרבה תיסכולים. מסיבות אלה מצווה אותנו התורה לשמור על עינינו. הן באופן ישיר המחשבות על מראה אישה וכו´ גורמות לבעיות בחיי נישואין והן בכלל, המחשבות האלה מאוד תופסות את האדם ומושכות אותו למקומות נמוכים באישיות שלו, מקומות שאנחנו רוצים לרומם אותו מהם. כאשר מגיע הזמן והצורה הנכונה היהדות (בשונה מדתות אחרות) נותנת לקשר בין איש ואישה את מלוא החשיבות ומדריכה לחיזוק קשר זה, אך הכול צריך להיות בצורה הנכונה, במקום ובזמן, ולא בכניעה ללא תנאי ליצרים הנמוכים שבתוכנו.
לגבי נושא שפיכת זרע לבטלה (נושא המכונה ´שמירת הברית´) הזכרת מדרש האומר שמי ששופך זרע כאילו הורג את התינוקות שהיו יכולים להיוולד מזרע זה. שאלת על המדרש הזה מדוע הדבר נחשב כך והרי אפילו מי שהורג תינוק שנולד אינו נחשב לרוצח?
התשובה לשאלתך נעוצה בהבנת מהותם של מדרשי האגדה. מדרשים אלה באים לבטא רעיון מסוים, גם אם הוא לא נכון מהבחינה ההלכתית ואינו מתבטא בעולם המעשה שלנו. אין איסור תורה לשפוך זרע לבטלה, אך עולם המדרשים, והמדרש שהזכרת בתוכו, מסביר לנו כיצד המעשה הזה משאיר רושם מאוד שלילי באדם, רושם שאנו רוצים להימלט ממנו. מי ששופך זרע לבטלה, ואני מתכוון למי שעושה כך בידיים, בכוונה, ולא למי שזרעו יוצא בשנתו בלא שרצה בכך, דבר שמתרחש כאשר ישנו הרבה זרע, מי שעושה זאת מבטא את חוסר הבנתו לגבי השימוש הנכון בכוח התולדה. כפי שכבר כתבנו, זהו כוח חשוב מאוד שעלינו להיזהר באופן השימוש בו. ככל שכוח גדול יותר יש לו יותר פוטנציאל להרס. כדי ´לעצור´ את התהליך שבו האדם טועה ביחס לכוחות אלה הזהירו אותנו חכמינו כבר בשלב מאוד ´ראשוני´ על העניין הזה. אני מתאר לעצמי שאתה מבין מה האסון בכך שאין תאים משפחתיים, שיש ילדים שאינם יודעים מיהם הוריהם, שיש הרבה זנות וכו´. חכמינו לא חיכו למצבים אלה. הם הבינו שמצב חמור מתחיל מכך שזלזלו בדברים קודמים לו ולא ייחסו להם חשיבות. לכן הם הדגישו מאוד את איסור הוצאת שפיכת זרע, כדי לחדד לנו, שאר האנשים, את חשיבות הכוח להוליד ואת הזהירות הגדולה שצריך ביחס לעניין זה. אני חושב שזהו עומק המדרש ששמעת – נכון שמבחינה מעשית מי שהורג תינוק חמור הרבה יותר מאשר מי ששופך זרע, אין בכך כל ספק, אבל מבחינה רוחנית השורש של הזלזול בחיי אדם הוא כאשר אדם מזלזל ביכולתו להוליד והופך את היכולת הזו לגורם הנאה אישית. במקום שהכוח הזה יהיה כוח שמחבר את האדם לעולם, לשרשרת הדורות, הוא מנוצל בצורה נמוכה ואגואיסטית, עכשווית בלבד.
יש עוד המון נושאים שחשוב להרחיק בהם לגבי שאלתך – מה היחס למדרשים, האם נכון לחפש טעמי מצוות, מה המקום שבו אנחנו אומרים שאיננו מבינים מצווה אלא מקיימים אותה מתוך אמונה כללית בנכונות התורה ועוד ועוד. לא הרחבתי בנושאים אלה אבל אשמח לעשות זאת אם תבקש. . .
אני מקווה שהתשובה ענתה לשאלה. אם לא וגם אם כן, תמיד אפשר לשאול שוב שאלה זו או אחרת.
להשתמע,
יהונתן,
yehonatan@makshivim.org.il

ד בסיון התשסו

קרא עוד..