באמת מטרידה אותי השאלה בנוגע למהותם של המלאכים: מהם המלאכים, יש להם משמעות פיזית? מהו מיקומם (הפיזי או הרוחני)? איפה נמצא העולם הרוחני? היכן נמצאת הנשמה לאחר מות האדם? מה תהיה גישתה של היהדות בנוגע לאמונתי שקיימים יקומים מקבילים או מימדים נוספים. ידוע לי כי מושגים כנ"ל הינם מופשטים בעיניכם וגם בעיניי, אך עדיין ברצוני לדעת את תגובתה של היהדות בנידון.
שלום לך,
האמת היא שמושגים אלו לא רק מופשטים, אלא אני גם לא כל כך מתמצא בהם. אכתוב בכל זאת את המעט שלמדתי.
בעבר, העולם היה מאוד מגושם וחומרי. העולם לא היה מסוגל לתפוס שיש דבר שאי אפשר לראות, ומכאן צמחה עבודת האלילים – השמש, הירח, הצמחים, הכבשים וכו'. גם "האלילים" בעלי הכוחות הרוחניים היו בלבוש גשמי, עם גוף, מלחמות ומאבקים.
היהדות, החל מאברהם אבינו, היא זו שלימדה את העולם להתרומם מעט מהגשמיות, ולהבין מה שהיום כולם מבינים – לא רק החומר קיים. את כל העולם המורכב ברא אלוקים, שאת מהותו אין אנו יכולים לתפוס, אבל אנחנו יודעים שהוא מעל כל המגבלות. ולא רק זה, אלא כשם שהוא ברא את החומר שאנו מכירים – כך הוא ברא דברים נוספים: עולמות רוחניים, מלאכים, וכו'. לכן, היהדות בהחלט מאשרת שקיימים עולמות נוספים (לא איכפת לי שתקרא להם יקומים מקבילים).
איפה הם נמצאים?
דמיין לעצמך שאדם חרש-עיור שמכיר את העולם רק דרך המישוש, ישאל אותך: מה זה קול ואור? האם יש להם משמעות פיזית? איך ממששים אותם? כשם שאור וקול אינם במימד המישוש, כך גם העולמות הרוחניים אינם במימד המקום הפיזי.
כיוצא בזה לגבי הנשמה. הנשמה לא נמצאת במימד הפיזי, אבל אנחנו יודעים שהנשמה היא בריאה רוחנית, המלאה באור ה' – בכל הטוב, השפע והחסד, והיא מקושרת לגוף האנושי כך שככל שהאדם יבנה את כוחותיו ואישיותו טוב יותר, הוא יוכל לקלוט עוד מאורה של הנשמה. הנשמה היא הנקודה המקשרת אותנו – הנבראים – אל ריבונו של עולם. בזכותה אנחנו מרגישים לפעמים רגעים של התעלות רוחנית, בזכותה אנחנו מלאים במוסר טבעי, וכו'.
בשביל מה נבראו המלאכים והעולמות הרוחניים?
באופן כללי כשם שהעולם הזה נברא כדי לעשות את רצון ה', כך גם העולמות האחרים. אולי אם הייתי לומד קבלה הייתי יודע באופן יותר מדוייק, אבל למען האמת – זה לא מאוד מאוד מעסיק אותי. למדתי שברוך ה' שגם העולם שבו אני נמצא הוא עולם מלא, שאפשר לראות בו את דבר ה' מופיע בכל מקום – במציאות, בלימוד התורה, בקיום המצוות וב"כל דרכיך דעהו". כיון שהקב"ה ברא אותי בעולם הזה אני מניח שתפקידי נמצא כאן ולא שם. אל תבין לא נכון, אני לא מזלזל חלילה בקיומם של העולמות הרוחניים האחרים, ואני גם לא מזלזל בסקרנות לדעת עליהם – סקרנות שקיימת גם אצלי במידה מסויימת, אני רק אומר שאני לא חושב שצריכים להיות מוטרדים מכך שלא מבינים זאת לעומק, כי התפקיד שניתן לנו ע"י הקב"ה הוא לקיים את רצונו בעולם הזה, ובכך אנחנו צריכים להתמקד.
כל טוב
יעקב, חברים מקשיבים