מרגישה שהיהדות מעיקה עלי

שאלת הגולש

שלום, אני בת חמש עשרה וחצי ויש לי שאלה…

ממש קשה לי בזמן האחרון- אני מרגישה שכל היהדות מעיקה עליי!!
אני יודעת שהיהדות זה הדבר הכי נכון לנו ושזו הדרך הטובה ביותר לחיות- עם התורה והמצוות.
אבל, למרות כל זה- אני ממש מרגישה מועקה.
יש לי חברות ששומרות יפה מאד על היהדות, הן דתיות והן לפעמים הולכות קצר יותר או מפספסות תפילה, ומרשות לעצמן לעשות לפעמים דברים.. (ואני לא מתכוונת דברים גדולים) ולהן הרבה יותר קל- זה לא מעיק עליהן. הן לא עושות הכל. אני מרגישה לפעמים שאני צריכה קצת חופש מזה.
התורה אמורה לעשות טוב לבן אדם. ואני לא אומרת שאסור שיהיו ירידות בחיים.. אבל ממש קשה לי לקבל את כל ההלכות של התורה.
אני מרגישה לפעמים כאילו הקב"ה (וסליחה על הביטוי) "קטנוני". בדיוק למדנו על הלכות בורר בשבת. למה צריך הלכות כ"כ דקדקניות?! מה הבעיה של הקב"ה לתת לי לשים איפור בצורה צנועה בשבת? לא אמרתי ללכת חשוף ובצורה צעקנית- זה עוד אפשר להבין. אבל למה אני חייבת כ"כ להקפיד ללכת שלושת רבעי?! מה יקרה אם אני אלך צנוע אבל קצת אחרי המרפק?! הדברים הקטנים האלה הם המעיקים עליי. אני ממש לא שאלתי למה אסור שיהיה לי חבר ולמה אסור ליגוע בבנים, ולא שאלתי למה צריך לעשות את המצוות ולשמור שבת- בסה"כ רציתי קצת יותר הרגשת חופשיות. ואני עוד פעם חוזרת לזה שהתורה צריכה לתת לי את החופש הכי טוב שבעולם.. אבל דוגרי- תשאלו בני נוער היום כמה באמת מרגישים שהתורה עושה להם טוב..

אני באמת (!!) רוצה שהתורה תעשה לי טוב, אני רוצה למצוא את הדרך הנכונה להקפיד על התורה וגם להרגיש טוב עם זה..

תודה רבה!

נ.ב. סליחה שאני דורשת יותר מדי.. אבל אני מצפה לתשובה קצת נרחבת ולא 2 שורות שאני אמורה להסיק יותר מדי דברים לבד.. =]

תשובה

שלום, מועדים לשמחה.
אני מתנצלת על העיכוב, חשבתי על השאלה שלך הרבה . שאלת שאלה חשובה ומורכבת שמראה על רצון אמיתי לעשות את הדברים הנכונים והטובים. אני אשתדל להרחיב, כפי שבקשת. ואני מקווה שאצליח לענות על כל מה שרצית, בכל מקרה אם זה לא מספק אותך או שיש עוד מה לשאול את מוזמנת לעשות את זה.

את כותבת: "התורה צריכה לתת לי את החופש הכי טוב בעולם". את צודקת בזה. אולי צריך להגדיר מחדש מה זה חופש. בדרך כלל אנחנו רגילים לחשוב ש"חופש" זה לעשות מה שבא, בלי שום הגבלה. יש לאדם הרבה מאד תאוות שהן מצד אחד הכרחיות, אבל מהצד השני הן משעבדות את האדם ויכולות לגרום לנזק רב ולהפיל את האדם. לכן ה´ נתן לנו את המצוות שהן שומרות עלינו ומלמדות אותנו איך להתנהג, איך להיות יותר טובים, להשתמש בעולם נכון ולא להמשך אחרי התאוות. ועל כן "עבד ה´ הוא לבדו חופשי"- הוא חופשי באמת כי משוחרר מתאוותיו ועושה את רצונו האמיתי-הפנימי, את מה שבאמת נכון וטוב לו.
ה´ ברא את העולם וברא אותנו ומכך ודאי שהוא מכיר אותנו הכי טוב ויודע באמת מה הדרך הכי נכונה בשבילנו לחיות ואיך צריכים האנשים בעולם להתנהג. הוא נתן לנו הוראות איך לחיות בצורה שתהיה לנו הכי טובה. כל מצווה ומצווה (עם כל הפרטים שלה) מתקנת ומחזקת משהו אחר באדם ובנפשו, ומקרבת אותו עוד לה´. אנחנו לא יודעים את הסיבה והמטרה של כל המצוות וההלכות, חלק מובנות מעצמן, חלק הסיבה שלהן כתובה בתורה. יש מצוות שחז"ל גילו לנו את טעמן. ויש דברים שאנחנו לא יודעים ואולי גם לא נדע אף פעם. אבל אם אנחנו יודעים שיש להן מטרה, שה´, שהוא הבורא ומחיה אותנו מצווה אותנו לעשות אז אנחנו מבינים שצריך לקיים. ואם אנחנו אוהבים את הקב"ה אז גם כשאנחנו לא מבינים את הציווים שלו אנו נשתדל לקיימם כי אנחנו חפצים לעשות את הרצון של מי שאנחנו אוהבים. וכפי שכותב על כך ה"מסילת ישרים": "והנה ודאי שמי שאוהב את בוראו אהבה אמיתית, לא יניח עבודתו לשום טעם שבעולם, אם לא יהיה אנוס ממש, ולא יצטרך רצוי ופיתוי לעבודה, אלא אדרבא לבו ישיאהו וירצהו אליה אם לא יהיה עיכוב גדול שימנעהו".

אז למה צריך את כל ה"קטנוניות" הזו? לא צריך לעשות השוואות כי גם בלי קשר לדתות אחרות יש אצלנו מספיק אור. אבל בדתות אחרות כדי להיות דתי מספיק לעשות כמה דברים קטנים, להכריז שאני דתי וזהו. לעומת זאת אצלנו להיות עובד ה´, כמו שיהודי צריך להיות זה אומר שבכל פרט בחיי אני מקושר לקדוש ברוך הוא וזה מתבטא במצוות גדולות ובהמון פרטים קטנים שלפעמים נראים כאילו לא חשובים, שגורמים לכך שכל דבר שאדם עושה הוא מקושר לקב"ה, ובכך שהאדם מקיים אותם הוא עושה את רצון ה´ ומתקרב אליו. דבר נוסף הוא שצריך שיהיה גבול מסוים, אולי למה בדיוק 3/4 לא מובן לנו, אבל אנחנו צריכים גבול מוגדר. וחז"ל שהגדירו לנו את ההלכות האלה ידעו שזה בדיוק מה שנכון לקבוע. על כל דבר אפשר לשאול למה לא סנטימטר פחות?, למה לא להכניס שבת דקה יותר מאוחר? צריך לקבוע גבול מוגדר וקבוע כדי שלא לעבור את ההלכה. המצוות הן לא "בערך", באופן כללי אלה הן מדויקות וברורות.
אני ממליצה לך מאד לקרוא את הספר "מצוה ולב" של הרב בר-שאול. הוא מדבר שם על קיום המצוות ואיך דרכן אנו מתקשרים לקב"ה. תנסי.
בהצלחה.אני מקווה שהצלחתי להועיל, את מוזמנת בשמחה לשאול עוד ולהגיב על מה שכתבתי.
אני מצרפת כמה קישורים הנוגעים לנושא שיכולים לעניין אותך:
חילונים חופשיים- https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=118469
מפחדת להתקרב לאלוקים! זה המון ויתורים! https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=59386 לא מוצא חן בעיני להיות עבד: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=49060
לעבוד את ה´ – למה לי? https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=42411
חג שמח ובשורות טובות!
חיה.
haya656@shoresh.org.il
[תזכורת]: כתבנו מה שנראה לנו, אבל אין כמו שיחה אישית, דרכה אפשר להבהיר הכל טוב יותר, לשוחח אחד על אחד ולהעלות כל נושא שרוצים, ואפילו ליצור קשר אישי. לכן, אפשר תמיד – בשמחה! לפנות גם לקו הטלפון של חברים מקשיבים, שפתוח בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9 ל1 בלילה, ו[המספר הוא: 1599-5000-54 (מספר חדש!)] סודיות מובטחת. אנחנו מחכים!

ו בתשרי התשסח

קרא עוד..