קידמה והלכה

שאלת הגולש

האם הקידמה במקרים מסיומים/תמיד סותרת את ההלכה?

תשובה

שלום וברכה!
שאלת שאלה נפלאה, הרב קוק מתיחס לשאלה והוא כותב שאנחנו לא צריכים בכלל לפחד מהקידמה אלא להיפך כל דבר משמש לגלות את הקב"ה כל המצאה שהיא, יכול להיות שהמדע יגיע לדברים שנראים לכאורה סותרים אבל עדין המציאות עם הזמן תוכיח שאנחנו צודקים.

לדוגמא, הגמרא במסכת נידה אומרת שצורת ישיבתו של העובר בבטן אימו היא בצורת פנקס והנה זכינו והיום יש אולטרא סאונד וזה גילה שכך בדיוק נמצא התינוק, אז לחז"ל היה אולטרא סאונד? לא, היה להם אולטרא תורה.

ואנחנו צריכים ללמוד תמיד להסתכל על דברים בצורה כזאת, יש הרבה דברים מהתורה שנראים לנו לא ברורים, ונראים לא נכונים, ובמיוחד עם הקידמה נראה לנו שהתורה שייכת לעבר, אבל זה כל כך לא נכון התורה שייכת לכל הזמנים כי היא יסוד החיים, יסוד הזמנים. ואנחנו צריכים לחיות על פי הדרך הזאת.

צריך גם לדעת להבדיל בין הבנת דברים 'כפשטם', כמו שהם כתובים, לבין הבנה שלפעמים מילים מסוימות באות לבטא רעיון מסוים. כמו בכתיבת שיר, גם אצל חז"ל לפעמים מילים מסוימות הן ביטוי, קוד, משל למשהו, ואין כוונה שיובנו כפשוטם. יש מקרים שנראה לנו שיש סתירה בין הקידמה לתורה, כמו לדוגמא בכך שהקשת שראה נוח הייתה, כפי שידוע לנו, תוצר של פגיעת קרני שמש בטיפות מים באוויר, ולא סימן אלוקי שאין לו הסבר טבעי. צריך להעמיק וכאשר מעמיקים מבינים למה בדיוק הכוונה שדווקא האות הזה הוא סימן למשהו.

תחום שלישי הוא שלפעמים חז"ל אמרו את דבריהם על פי עולם המדע שהיה נפוץ בזמנם, אבל אנחנו, שמתקדמים יותר, יודעים יותר ויכולים לפסוק בהתאם לידיעותינו. זו לא סתירה בין תורה למדע, כי כמו בכל תחום, הפוסק מוציא את הוראתו על פי המציאות, וידיעה אחרת של המציאות גורמת ש[אותה התורה] תאמר לנו איך להתנהג באופן שונה בהתאם לידיעות שונות.

אנחנו מקווים שעזרנו ואם יש עוד שאלות נשמח לענות במייל

elchananshmuel@gmail.com ,yehonatan@makshivim.org.il

כל טוב ברכה ושמחה!
אלחנן ויהונתן.

ח בסיון התשסו

קרא עוד..