אני מבולבלת בעניין שימוש תנור אחד לבשר וחלב
יש לי תבניות נפרדות זה לא הבעיה.
יש כנראה הבדל בין אם האוכל שנאפה או מבושל היה מכוסה או לא
אם מכוסה אם ״פתוח״, כמה זמן צריך לחכות בין שימוש לכיוון השני?
אם מכוסה אם פתוח, חייבים לנקות מאוד יסודי?
על איזה חום לחמם? ולכמה זמן. רב היישוב אומר לי שהחום צריך להיות קצת מעל השימוש האחרון, ולזמן קצת מעל השימוש האחרון. באתר שלכם קראתי דברים שונים, מחומרים עד למקילים, כולל מה שהעתקתי שו״ת ישן עין בסוף המכתב.
הבת שלי אפתה פשטידה חלבית ללא מכסה יום ה בלילה. יוצאים מפשתידה אדים אך הוא לא משפריץ או מטפטף בתנור. עכשיו בוקר ששי ואני רוצה לצלות עוף לשבת. התנור בודאי התקרר. אך לא עברו 24 שעות. הבעיה הזאת חוזרת מידי שבוע לקראת שבת בגרסאות שונות. למשל. ביום ה אני מחליטה מה מכינים לשבת: ערב שבת וסעודת יום שבת בשרי, סעודה שלישית חלבית. לא נשאר לי 24 שעות להניח התנור…. אוקי, אז נאלצים להכין הפשטידה/עוגת גבינה כבר ביום ד?!?! או מחליטים לאכול פרווה….
אין לי מקום במטבח ליותר מתנור אחד. חשבתי פעם לקנות תנור פירוליטי שפשוט מכשיר התנור מושלם. (גם כאן צריך לחכות 24?) אבל היצרנים אומרים שיש להפעיל המנגנון הפירוליטי רק מידי חודש ואין להפעילו מידי יום או שבוע. אז ויתרתי על הקניה. חוץ מזה היה מאוד יקר.
אשמח לתגובות הרב/רבנים (כי כשניראה יש חילוקי דעות בדבר)
הכתוב למטה העתקתי משו״ת באתר שלכם
2. בתנור עם תא אפיה אחד:
. לכתחילה אין לאפות בשרי וחלבי כלל באותו תא אפיה.
אם אפה בשרי ורוצה לאפות חלבי – יש לנקות היטב את התנור ולהפעיל אותו על החום הגבוה ביותר למשך כחצי שעה.
אח"כ יכול לאפות חלבי בתבנית חלבית (וכן להיפך כמובן).
התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
בתאריך כ"ז אלול תשס"ב
שלום וברכה.
ראשית, בכל נושא הלכתי קיימים מחלוקות ודעות שונות, וכך היא דרכה של ההלכה.
במקרים כאלה, רצוי ונכון לקבל את דעתו של רב היישוב – המרא דאתרא.
לעצם העניין, האפיה בתא אחד גם אוכל חלבי וגם בשרי, עלולה להביא לבליעה של מאכל בשרי מפליטה של האוכל החלבי ולהיפך.
כדי למנוע בליעה זו, עושים כמה פעולות שמטרתן לסלק את כל מה שנשאר מהשימוש הקודם.
זה כולל ניקוי התנור מכל אוכל ממשי שגלש לתנור, והכשרתו על ידי חימום.
לכתחילה משתדלים לחכות 24 שעות כי אז האוכל שנשאר – טעמו פגום.
בדיעבד את יכולה לסמוך על מה שהבאת מאת הרב כ"ץ, אבל כאמור כדאי לקבל את הסכמתו של רב היישוב.
כל טוב.