מה הטעם בחיים?

שאלת הגולש

שלום לרב,
בזמן האחרון אני חושב על הטעם בחיים. לא להתאבד אבל החיים כל כך קצרים, אז מה הטעם בהם?
אשמח לתשובה מפורטת,
רועי

תשובה

שלום לך רועי היקר,
אין ספק שאתה שואל שאלה גדולה וחשובה מאד. תשובה טובה על שאלה זו תתן לנו הרבה טעם לחיים והרבה מוטיבציה לפעול בעולם. אנסה לתת לך תשובה מפורטת ומספקת.

[החיים הם מתנה]
לפני שניגשים להבין "מה הטעם בחיים?" יש לשים לב למתנה הגדולה שנקראת "חיים". אנחנו בדר"כ לא יודעים להעריך דברים שאנחנו מתרגלים אליהם, וזה נכון גם לגבי החיים שלנו. אנחנו מאז ומתמיד היינו חיים והתרגלנו לזה, ולכן אנחנו לא יודעים להעריך את החיים. עצם זה שאנחנו יכולים לנוע, להשפיע, לאהוב, לחוש, להריח, לעזור ועוד דברים רבים נוספים זה ממש לא מובן מאליו. מספיק שתשים לב לנטייה הטבעית של כל אדם לרצות לחיות, ואת הצער הגדול שיש כאשר חיים נלקחים ובן אדם נפטר בשביל להבין איזו מתנה גדולה זו. זה ממש לא מובן מאליו!

[החיים הם זכות]
אחרי שמבינים שקיבלנו מתנה עצומה, יש לתת תשומת לב לזכות הגדולה שיש לנו. זה ממש לא מובן מאליו שהקב"ה בורא אותנו ומביא לנו חיים. דמיין לעצמך מה היית מרגיש עם ראש הממשלה היה מגיע אליך ונותן לך מתנה ענקית? היית מרגיש מכובד מאד! קל וחומר שאנחנו צריכים להרגיש מכובדים שהקב"ה מקדיש לנו תשומת לב ונותן לנו את מתנת החיים. אני מניח שאת המתנה שתקבל מראש הממשלה לא תזרוק מהר כל כך…

[מתנה מהקב"ה]
ותאר לך שראש הממשלה היה נותן לך תפקיד בממשלה? אני מניח שהיית מתמלא תחושת שליחות ולא היית חושב שזה ניתן לך "סתם" וללא סיבה, אלא כי הוא מאמין בך שתוכל לפעול ולשנות דברים במדינה עם התפקיד הזה. כך גם עם החיים שלך! אותה מתנה של "חיים" ניתנה לנו ע"י הקב"ה. זו זכות ענקית, ולכן עולה השאלה למה כל אחד מאיתנו קיבל את המתנה הזו? הרי קיבלנו אותה מבלי שעשינו שום דבר לפני כדי לזכות בה! אני לא חושב שהתשובה לכך היא "סתם ככה", לא הגיוני שהקב"ה עושה דברים "סתם" וללא כל סיבה. אז אם אין משהו שעשיתי ובעקבותיו זכיתי במתנת "החיים", כנראה שהקב"ה נתן לי את החיים כדי שאעשה איתם משהו. כנראה שקיבלתי את החיים כי יש מטרה מסויימת בכך שאני חי ובדברים שאני פועל ויכול לפעול בעולם. כנראה שיש לי תפקיד בעולם שאני צריך למלא.

[אבל מה התפקיד שלי?]
השאלה אולי הקשה ביותר בחיים היא- מה התפקיד שלי בעולם? גם אם אני מבין שיש לי תפקיד בעולם שהקב"ה מיעד לי, לא פשוט למצוא מה הוא. עם זאת, יש לי 2 טיפים קטנים בשבילך ע"מ למצוא את התפקיד הזה- תבדוק מה התכונות והכשרונות שלך ואיך הן יכולות להוסיף טוב בעולם, ותקשיב לקול הפנימי שבתוכך ותראה לאן הוא מוביל אותך. שני טיפים אלו יכולים לכוון אותך להגיע לאותו תפקיד. כנראה שיקח לך הרבה זמן עד שתרגיש שמצאת את תפקידך, אבל אם תתמיד בחיפושים אחריו הקב"ה יכוון אותך אליו. הקב"ה רוצה לעזור לך למצוא אותו אם אתה מוכן להשקיע בחיפוש, כי הוא נתן לך את "החיים" בשביל שתמלא את התפקיד הזה.
כאשר תבין איזו מתנה גדולה הם "החיים" ואיזו זכות גדולה יש לנו בכך שהקב"ה נתן לנו אותם, תוכל להגיע למסקנה שיש לנו תפקיד בעולם וכל מה שנותר זה לחפש אותו. כאשר ברור שיש לך תפקיד ומטרה החיים מתחילים לקבל צבע וטעם. החיים הם לא עוד משהו ששייך לנו, אלא יש להם תכלית ותוכן שהקב"ה רוצה בהם.

[למה אנחנו לא מרגישים את הטעם בחיים?]
לפעמים השאלות האלו עולות כשקשה לנו בחיים. כשאנחנו נמצאים במצוקה או קושי מסויים אנחנו מאבדים את הטעם בחיים, ופשוט שוכחים את כל הרעיונות שצויינו לפני כן. האתגר הוא להזכיר לעצמנו את הדברים. אם זה לא עובד אסור לשכוח שאלו החיים, ולפעמים הם באמת לא פשוטים. אם גם זה לא עוזר, מומלץ מאד לפנות לעזרה או לשתף מישהו מבוגר.

בהצלחה רבה

אלון
alon.arvatz@gmail.com

יג בחשון התשעג

קרא עוד..