שמירת הלשון – תיקון מידת לשון הרע

שאלת הגולש

שלום רב, למדנו אצלנו בכיתה עד כמה חשוב לתקן את המידות שלנו ,אבל בכול זאת אני חושבת שאני צריכה לתקן את המידות שלי אבל לא מצליח לי..המידה שאני חושבת שאני צריכה לתקן היא הלשון הרע!אני לא יודעת איך לתקן אותה!נורא קשה!האם זה קושי רגיל או שאני צריכה לנסות יותר?

תשובה

שלום לשואלת היקרה,
ראשית רציתי להתנצל על כך שלקח לי כ"כ הרבה זמן לענות. המחשב שלי התקלקל ולצערי לא היה לי פנאי ויישוב הדעת לכתוב על מחשב אחר.

אחד הדברים היותר חשובים אולי אפילו החשוב ביותר, הוא לעבוד על תיקון המידות. מתוך מרוצת החיים הרבה פעמים אנחנו לא בוחנים את מעשינו, וגם כשאנו כבר מגיעים לכך, צריך להיות ישר ואמיץ מאוד כדי לומר ´בואנה, אני ממש לא בסדר!´ מאוד מחזק ומשמח לשמוע שחשוב לך לעסוק בתיקון המידות.
הרמח"ל במסילת ישרים משוה אדם שלא בוחן את אורחותיו לעיוור שהולך על שפת הנהר, שסכנתו מרובה וקרוב הוא מאוד להגיע לידי מכשול.

כתבת שאת בחרת לעבוד על שמירת הלשון. הרב ישראל מאיר מהעיר "ראדין" הידוע יותר בשם "החפץ חיים" כותב שיש חשיבות גדולה לשמירת הדיבור יותר משאר עבירות כיון שכח הדיבור הוא כח גבוהה יותר במעלתו משאר כוחות הגוף ("כלי האומנות המיוחד לאיש הישראלי") ולכן הפגימה בו חמורה יותר.
החפץ חיים כותב (שמירת הלשון פרק טו) שרבים מבני האדם נטשו וויתרו ח"ו על שמירת הלשון בגלל שטענו שקשה מאוד לא לדבר לשון הרע ואין סיכוי שיצליחו לשמור את לשונם בצורה מוחלטת.
כנגד טענה זו כותב החפץ חיים, שחלילה וחס להימנע מעבודה על שמירת הלשון בגלל שקשה להגיע לשלמות במידה זו. שכן בדברי מסחר ופרנסה, ודאי שגם אותם אנשים טורחים ועמלים ולא "מוותרים" על הפרנסה בגלל הטורח שבה. וכן, גם אם אדם מצליח לעשות שמירה חלקית, יש לכך חשיבות גדולה.

עוד כתב החפץ חיים שיש מספר מידות מקולקלות באדם המביאות אותו לידי דיבור לשון הרע: (שמירת הלשון פרק יג – יד)
[גאוה] כשאדם חושב שהוא מעל החבר שלו הוא מרשה לעצמו לדבר עליו לשון הרע.
[כעס] אדם כעסן שבשעת הכעס מתפרץ, יכול לדבר בגנות חברו בשעת הכעס.
[ליצנות] אדם שרגיל "לרדת" על חבריו בהכרח יבוא ללשון הרע.

ראוי לכל אחד מאיתנו לבחון את עצמו מדוע הוא מדבר לשון הרע, ונראה שחלק גדול מהלשון הרע שאנו מדברים בא ממידות מקולקלות הללו. מידות אלו הן מקולקלות ביותר, פוגעות ביחסים החברתיים של האדם ומשפילות אותו מאוד. ודאי שכולנו היינו רוצים להתרחק מהם, אך הבעיה היא שבלי לשים לב אנו נותנים מקום למידות מקולקלות אלו בנפשנו, כשאנו מדברים לשון הרע.

[כמה עצות לשמירת הלשון]
א. [לימוד קבוע של הלכות לשון הרע] אחד הדברים שמרחיקים את האדם מקיום מצווה מסוימת או הימנעות מעבירה הוא חסרון ידיעה, לכן, כדי לתקן את הדיבור, בראש ובראשונה יש ללמוד את ההלכות. ב"ה הקב"ה זיכה אותנו בספר מצוין ללימוד הלכות שמירת הלשון "החפץ חיים" "ושמירת הלשון".
מעלה נוספת שיש בלימוד קבוע הוא הפנמה, ומתוכה מגיעה עשיה ותיקון.
כדאי לך לקבוע שעה מסויימת שבה את לומד בקביעות שמירת הלשון.
ב. [חשבון נפש] אני ממליץ על חשבון נפש יומי לפני השינה בתוך פנקס מיוחד. מתוך ניסיון אישי, אפשר להתקדם ממש ע"י חשבון נפש.

מקווה שהצלחתי לעזור קצת. אפילו שזה קצת באיחור…
המון המון בהצלחה!
את מוזמנת לפנות אלי בכל שאלה

ש"י
shlomoyitz@gmail.com

ז בשבט התשעא

קרא עוד..