כיצד קונים את מידת הזהירות?

שאלת הגולש

בס"ד
במסילת ישרים כתוב, עד כמה שהבנתי שהדרך לקניית הזהירות היא ע"י "התבוננות על חומרת העבודה ועומק הדין עליה…מן העיון במעשים הכתובים בספרי הקודש ומן הלימוד במאמרי החכמים המעוררים על כך.." האם יש לכם המלצה בשבילי מה ללמוד או מה לעשות שיעזור לי בקניית המידה הזאת? האם יש מישהו מהדורות שלנו שכתב על כך?
בתודה רבה ובהערכה ענקית!

תשובה

שלום לך,

ראשית יישר כח גדול על הרצון ללכת בעקבותיו ובדרכיו של הרמח"ל. אכן ניתן לומר ש´מסילת ישרים´ הוא הספר המומלץ ביותר ללכת בדרכי התורה ובדרך ה´. השאלה שלך עוררה אותי לשוב ולעיין בספר ועל כך יישר כח

אני חושב שישנם שלשה אפיקים מרכזיים בהם את יכולה להתמקד.

א.הרמח"ל כתב ´מעשים הכתובים בספרי הקודש´ – שזה בעצם מה שמכונה ´סיפורי התנ"ך´. החל מיהושוע ועד מלכים, וכן דניאל עד דברי הימים. הענין המרכזי שהתנ"ך מלמד אותנו הוא הבריאות הנפשית של השגחה אלוקית, של מודעות שמצד אחד מעשינו משמעותיים ומצד שני ´דבר אלקינו יקום לעולם´. הפירוש הבסיסי של התנ"ך הוא רש"י אבל את יכולה ללמוד גם עם פירוש המלבי"ם או דעת מקרא.

ב.הרמח"ל כתב גם ´לימוד במאמרי חכמים´, ובזה בעצם כונתו למדרשי חז"ל. אפשר למצוא ´מדרש רבה המבואר´, וגם אפשר ללמוד מדרש תנחומא שהוא די מובן.

ג.ענין מידת הזהירות הוא [המודעות]. גם אם חוטאים ח"ו – להיות מודעים לזה. גם אם כרגע לא מסוגלים לתקן או לשפר – העיקר להיות מודעים. את צריכה לחשוב מה גורם לך לא להיות מודעת למה שאת עושה. הרמח"ל בעצמו מציין שהחברה הרעה, והשחוק והלצון, והטירדה בעניני העולם הם גורמים לכך. לפעמים יש גם גורמים אחרים (למשל חוסר מודעות להלכה או חוסר רצון לברר מה ההלכה האמיתית) העיקר לחשוב מה יגרום לי להיות טובה יותר ולרצות להיות טובה יותר. כך שזה אפיק אישי ואינדבידואלי לכל אחד.

אשמח מאד לענות על עוד שאלות אם תהיינה לך.

טוביה

tsbias@actcom.co.il

יט באב התשסו

קרא עוד..